duminică, mai 11, 2025
12 C
Craiova

S-a stabilit proiectantul unui drum de mare viteză extrem de așteptat. Ajunge până la frontieră

S-a stabilit proiectantul unui drum de mare viteză extrem de așteptat. Pasul important a fost făcut vineri când, din cele 11 oferte primite, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a desemnat-o pe cea câștigătoare.

Proiectantul care va realiza Studiul de Fezabilitate (SF) al drumului de mare viteză București – Giurgiu, o investiție esențială nu doar pentru conectivitatea și mobilitatea între Români și Bulgaria, ci și pentru întreaga rețea europeană de transport, îl vom ști oficial peste 10 zile. Este perioada legală de depunere a eventualelor contestații.

Drumul de mare viteză București – Giurgiu va fi proiectat, dacă nu vor fi contestații, de o asocierea de firme din România, formată din SC Proiect Construct Regiunea Transilvania (Lider) – Roads Design, potrivit unui comunicat al CNIR. 11 proiectanți s-au bătut pentru acest SF, cu o valoare estimată de 44 milioane lei (fără TVA), atribuit însă pentru o sumă mult mai mica: 31,2 milioane lei (fără TVA). Contractul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.

S-a stabilit proiectantul unui drum de mare viteză extrem de așteptat. Este primul proiect de infrastructură rutieră în care se punctează implementarea conceptului BIM

De Ziua Europei, pe care pentru prima dată o sărbătorim în spațiul de liberă circulație Schengen, facem un pas important pentru prima autostradă care se proiectează la frontiera cu Bulgaria, o investiție esențială nu doar pentru conectivitatea și mobilitatea între cele două țări, ci și pe întreaga rețea europeană de transport. Drumul de mare viteză București-Giurgiu este, totodată, și primul proiect de infrastructură rutieră în care se punctează implementarea conceptului BIM (Building Information Modeling). Apreciem interesul deosebit al publicului pentru acest proiect și asigurăm că toate propunerile pe care le-am primit vor fi atent analizate“, a precizat Directorul General al CNIR, Gabriel Budescu.

Contractul va putea fi semnat abia după încheierea perioadei legale în care pot fi depuse contestații.

Asocierea de firme din România care a câștigat licitația pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate va avea la dispoziție 16 luni pentru a finaliza proiectarea. În baza acestui contract se va stabili profilul viitorului drum de mare viteză (autostradă sau drum expres), traseul și punctul de conexiune cu frontiera dintre România și Bulgaria, prin noul pod peste Dunăre din zona Giurgiu -Ruse.

Drumul de Mare Viteză București – Giurgiu face parte din Coridorul de Transport Pan-European 9.

Citește și: Un nou lot de autostradă intră în execuție! Makyol a primit ordinul de începere a lucrărilor

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Remiza care ne îndepărtează de locul doi și trimite titlul la palatul lui Gigi Becali

Universitatea Craiova a terminat la egalitate, scor 2-2, pe stadionul „Ion Oblemenco“, cu CFR Cluj, în etapa a opta...

Mai multe articole din aceeasi categorie