Televizorul este o lume aparentă care comunică unilateral. Nu poți răspunde celor care apar la TV. Și rețelele de socializare sunt astfel de lumi, dar în cazul acestora comunicarea e mai complexă. Un „like” sau un comentariu pot contesta schema de comunicare unilaterală.
Nu mă uit la televizor de multă vreme. Aseară am văzut pe internet, pe un canal al TVR, o parte din dezbaterea electorală. Nu am văzut-o pe toată. Am renunțat în momentul în care a fost clar pentru mine că privesc la un fel de piesă de teatru de foarte proastă calitate.
TVR a construit o „scenă” pe care niște oameni s-au prefăcut că sunt președinți
Televiziunea plătită din banii noștri a reușit aseară să fie încă o instituție publică artificială, parte a unei construcții numită „statul român”. O construcție care nu are nicio legătură cu realitatea.
Realitatea e dură! România se îndreaptă cu viteză mare spre faliment economic. Statul e condus ca un sistem mafiot. Educația e mai ieftină ca diploma de bacalaureat a premierului. 6 milioane de români au plecat pentru că țara nu a mai avut nimic pentru ei…
Lumea se schimbă. Europa stă într-un echilibru complicat între mai mult „verde”, mai mult progresism și mai mult război. Rusia nu se oprește. Ucraina e sub foc… SUA schimbă regulile vechi și nu știm ce ne așteaptă. China stă cu răbdare la pândă ca să câștige bătăliile economice. Iar noi punem niște actorași de mâna a doua să cânte fals într-o operetă penibilă, poate-poate se califică vreunul dintre ei la funcția de președinte.
Nimeni nu poate trăi într-o lume aparentă
Oricât s-ar strădui conducătorii statului, poporul nu poate trăi în lumea aparentă pe care o livrează zi de zi politicienii. Este o lume falsă, plină de declarații alterate de festivism. Uneori mă întreb dacă protagoniștii postărilor de pe Facebook sau TikTok, politicienii, cred în propriile mesaje? Cred oare în urările de viață lungă de Crăciun sau de Paște?… Sau o fac doar pentru că așa funcționează lumea aparentă pe care ne-o servesc constant?
Niciunul dintre candidații care s-au prezentat la dezbaterea organizată de TVR nu pare capabil să iasă din paradigma acestei lumi. Iar singurul candidat creditat de toate sondajele că va accede sigur în turul al doilea a ales să lipsească. De ce a lipsit? Nu știm. Poate a refuzat să participe pentru că nu acceptă opereta. Sau, dimpotrivă, poate că s-ar fi văzut că e și el din aceeași distribuție.
Indiferent de rezultatul alegerilor, România nu-și mai poate permite să susțină lumea aparentă pe care o țin în brațe niște personaje grotești care spun despre ele că sunt politicieni.
Chiar dacă viitorul președinte va fi unul dintre cei care au participat la show-ul TVR, nici acesta nu va avea încotro și va înțelege, mai devreme sau mai târziu, că va supraviețui politic doar dacă va trăi în lumea reală. Asta dacă alegătorii nu îl vor face președinte pe cel care a lipsit aseară și despre care nu se știe cu siguranță dacă e un personaj real sau unul de operetă. Dar, poate, alegătorii vor prefera să riște!…
Citeste si: Președinte peste o țară tot mai pustie