Ziua Olteniei 2024 – ziua când oltenii arată tot ce este mai frumos din istoria lor

Ziua Olteniei 2024. În fiecare an, din 2018 încoace, Primăria Craiova marchează ziua de 21 martie, când oltenii scot la iveală tot ce e mai frumos din viața și istoria lor, se arată într-un comunicat al municipalității.


“Dacă este martie, este … Ziua Olteniei. Și în
fiecare an, din 2018 încoace, Primăria Craiova marchează ziua de 21 martie, când oltenii scot la iveală tot ce e mai frumos din viața și istoria lor.

Iar ediția din acest an este bogată în evenimente, invitându-i pe curioși la un adevărat periplu cultural. Desfășurată în perioada 21 – 24 martie, sub egida Primăriei Craiova și a Consiliului Județean Dolj, Ziua Olteniei pornește, anul acesta, de la Imagini ale Copilăriei din secolul al XIX-lea, face o trecere în revistă holograficăprin istoria și tradițiile regiunii și ne pune imaginația la încercare, prin evenimentele propuse atât celor mari, cât și copiilor.

Seria manifestărilor dedicate oltenilor va debuta joi, 21 martie, de la ora 13.00, cu expoziții organizate în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, la Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei sau Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, dar și cu târguri de  bunătăți culinare sau hand-made în Piața Mihai Viteazul.

În seara de joi – 21 martie, artiștii Ansamblului Folcloric Maria Tănase ne povestesc cum e cu iubirea la olteni, jucând cu foc și voie bună în sala olteanului Amza Pellea, de la Teatrul Național Marin Sorescu.

Programată de la ora 18.30, povestea muzicală „Am iubit și-am să iubesc aduce pe scena craioveană marii artiști ai Olteniei, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Lavinia Bîrsoghe și Cristian Bănățeanu, dar și orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Maria Tănase, într-un spectacol regizat și prezentat de Gabriela Rusu Păsărin.

Accesul cetățenilor la spectacol este gratuit, pe bază de invitații ridicate de la agenția Teatrului Național Marin Sorescu, începând cu data de 11.03.2024, în limita locurilor disponibile.

Tot la Teatrul Național – Foaier, craiovenii vor putea să admire joi, 21 martie, între orele 13.00 – 18.30, expoziția Dolju-n Bucate sau cele mai frumoase lucrări de artă tradițională, plastică sau fotografică, având ca temă Oltenia și bogățiile ei, pregătite de Muzeul Olteniei, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și Uniunea Artiștilor Plastici din România-filiala Craiova.

Vineri, melomanii sunt așteptați în cadrul grandios al Muzeului de Artă, pentru a asista, cu începere de la ora 18.00, la concertul cameral “Pasărea Măiastră”, susținut de Filarmonica Oltenia, cu prelucrări folclorice din zona Olteniei, urmat de spectacolul “Vers & Vibe” al Casei de Cultură Traian Demetrescu, unde doi actori și un DJ vor transpune versuri tradiționale românești pe muzică contemporană, într-un fusion captivant. Accesul la spectacol este pe bază de bilete, care se pot ridica de la Agenția Filarmonicii Oltenia, începând cu data de 11.03.2024, locurile fiind limitate.

Dragoș Andreescu îi așteaptă pe pasionații de istorie, sâmbătă – 23 martie 2024, la un tur Monumentalist, cu începere de la ora 10.00. Locurile fiind limitate, doritorii se pot înscrie în călătoria plină de povești a lui Dragoș Andreescu despre clădirile din Craiova, trimițând un email pe adresa [email protected] până joi, 14 martie 2024.

Dar când vorbim de Oltenia, vorbim și de unul dintre cei mai cunoscuți olteni peste mări și țări – și anume regizorul Jean Negulesco. Pentru prima oară, Cinema Inspire Mercur va fi prezent, în programul dedicat Olteniei,cu una dintre cele mai îndrăgite proiecții din istoria cinematografiei – “Cum să te măriți cu un milionar”, cu Marilyn Monroe, în regia lui Jean Negulesco. Filmul poate fi văzut sâmbătă, 23 martie, ora 19:00, la Cinema Inspire Mercur, iar detalii despre acces și bilete pot fi găsite pe linkul www.inspirecinema.ro.

Din tolba cu evenimente, nu vor lipsi concursurile pentru copii organizate de Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman sau hologramele prezentate la Centrul Constantin Brâncuși de joi, 21 martie – până duminică, 24 martie și pregătite cu pasiune și știință de Teatrul pentru copii și tineret Colibri

Și, cum orice tradiție oltenească presupune și o raită printre bunătăți culinare sau printre tarabele cu produse hand-made, realizate cu răbdare de cei mai pricepuți artizani locali, de joi, 21 martie, își deschid porțile, în Piața Mihai Viteazul, Festivalul La Primavera eStrada Food și Târgul de hand-made Fuseși la târg? Ambele evenimente vor fi deschise până duminică, 24 martie.

Organizatori: Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj.

Parteneri:

Teatrul Naţional Marin Sorescu
Muzeul Olteniei Craiova
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj
Ansamblul Folcloric Maria Tănase
Uniunea Artiștilor Plastici din România
Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti
Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman
Teatrul pentru copii și tineret Colibri
Muzeul de Artă Craiova
Filarmonica Oltenia Craiova
Casa de Cultură Traian Demetrescu
Asociaţia Carousel Project
MediaZone
Monumentalist
Inspire Cinema Mercur

PROGRAM ZIUA OLTENIEI 21 – 24 martie 2024

JOI, 21 martie 2024

Teatrul Naţional Marin Sorescu

13.00 – 18.30, Foaier

,,Elemente de identitate culturală: veșmintele și țesăturile tradiționale oltenești” Expoziţie de costume tradiționale și scoarțe oltenești din colecția privată etnografică Liviu OlteanuMuzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie

– Expoziții de artă tradiţională și meșteșuguri:

Muzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie: Ciobanu Iliana, Preduţ Marin-Daniel, Săndulescu Ana, meșteri populari din județele Dolj și Gorj prezenți cu: covoare olteneşti, carpete și semne de carte, mese şi scaune ţărăneşti, cămăși și şi costume tradiționale, ceramică din Oltenia, obiecte sculptate în lemn etc.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj: Dobriţoiu Liliana, Dîlganu Rodica şi Viorel – artişti plastici şi meşteri populari din Dolj (obiecte decorative și de uz casnic din lemn; cămăși tradiționale și elemente vestimentare cu motive tradiționale).

– Expoziție culinară ,,Dolju-n bucate” – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

– Expoziția artă contemporană Corespondențe 27 de lucrări de pictură, grafică, fotografie, tapiserie – Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova.

(Mihail Trifan, Fluerașu Ioana, Dan Nica, Emilian Popescu, Eugen Dumitru, Daniel Guță, Florin Grădinaru, Marius Turaiche, Miruna Căminescu, Elena Miertescu, Mihaela Olaru, Mihaela Georgescu, Lidia Măgelu, Cornelia Petrescu, Rozalia Martin, Chirion Dorina, Rodica-Rozalia Jianu, Cristina Petria, Valentin Boboc, Ghigă Stelian, Emil Bănuți, Gabriel Giodea, Mircea Cîrtog, Cătălin Alexi, Vasile Fuiorea, Petre Virgiliu Mogoşanu)

– Expoziţie de artă fotografică, grafică şi pictură „Renaştere plastică” – Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti

18.30 – 20.30, Sala Amza Pellea

– Spectacolul ,,Am iubit şi-am să iubesc” – Ansamblul Folcloric Maria Tănase.

Cu Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Lavinia Bîrsoghe și Cristian Bănățeanu, orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Maria Tănase, într-un spectacol regizat și prezentat de Gabriela Rusu Păsărin.

Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de invitații ridicate de la Agenția teatrului, începând cu data de 11martie 2024, în limita locurilor disponibile.

Piața Mihai Viteazul

Festivalul La Primavera eStrada Food OrganizatorMediaZone, 12:00-22:00

Târg de hand-made ,,Fuseşi la Târg?”Organizator Asociaţia Carousel Project, 10:00-19:00.

Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman

– Concurs de desene – ,,Oltenia prin ochii copiilor”.

Elevii sunt invitați să povestească, prin desen, propria lor viziune despre olteni, regiune, tradiții, artă etc., Concursul este adresat elevilor din ciclul primar și gimnazial (clasa pregătitoare – clasa a VIII-a), iar desenele trebuie scanate și trimise până marți, 19 martie 2024, pe adresa de email: [email protected].

Toate desenele trimise de copii vor fi expuse la sediul Bibliotecii, de Ziua Olteniei – de joi, 21 martie, începând cu ora 10.00, până vineri, 29 martie, iar câștigătorii concursului vor fi anunțați pe pagina de Facebook a instituției.

PROGRAM ZIUA OLTENIEI  21–24 martie 2024

JOI, 21 martie 2024

09.00 – 18.00

– Expoziţie – ,,Portul popular oltenesc în imagini”

– Expoziţie de pictură Cenaclul de Arte Vizuale Constantin Brâncuşi

Expoziţie de carte – ,,Oltenia în imagini şi cuvinte”

9.00-15.00

Audiţii muzicale – Muzica oltenească în colecţiile Bibliotecii Aman

10:00-12:00

– Vizionare film documentar ,,Drumuri de credinţă”

Muzeul de Artă Craiova

10.00 – 17.00, Sala Oglinzilor

Expoziţia ,,Imagini ale copilăriei în secolul XIX”

10.00 – 20.00, Centrul Constantin Brâncuşi

Expoziţie artă digitală – Departamentul Foto Video UNARTE

– Expoziție în imagini holografice ,,Oltenia în oglindă” Teatrul pentru copii și tineret Colibri

VINERI, 22 martie 2024

Teatrul Naţional Marin Sorescu

11.00 – 18.30, Foaier

,,Elemente de identitate culturală: veșmintele și țesăturile tradiționale oltenești” Muzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie

– Expoziții de artă tradiţională și meșteșuguriMuzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

– Expoziția artă contemporană Corespondențe – 27 de lucrări de pictură, grafică, fotografie, tapiserie – Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova.

– Expoziţie de artă fotografică, grafică şi pictură „Renaştere plastică” – Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti

Piața Mihai Viteazul

Festivalul La Primavera eStrada Food OrganizatorMediaZone, 12:00-22:00

Târg de hand-made ,,Fuseşi la Târg?”Organizator Asociaţia Carousel Project, 10:00-19:00.

Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman

09.00 – 18.00

– Expoziția ,,Oltenia prin ochii copiilor”

– Expoziţie – ,,Portul popular oltenesc în imagini”

– Expoziţie de pictură Cenaclul de Arte Vizuale Constantin Brâncuşi

– Expoziţie de carte – ,,Oltenia în imagini şi cuvinte”

9.00-15.00

– Audiţii muzicale – Muzica oltenească în colecţiile Bibliotecii Aman

10:00-12:00

– Vizionare film documentar ,,Drumuri de credinţă”

10.00 – 14.00

Oltenia Treasure Hunt. Eveniment dedicat copiilor din clasele primare și gimnaziale. Indiciile vor fi ascunse în curtea și în sediul instituției.

Muzeul de Artă Craiova

10.00 – 17.00, Sala Oglinzilor

Expoziţia ,,Imagini ale copilăriei în secolul XIX”

10.00 – 20.00, Centrul Constantin Brâncuşi

Expoziţie artă contemporană – Departamentul Foto Video UNARTE

– Expoziție în imagini holografice ,,Oltenia în oglindă” – Teatrul pentru copii și tineret Colibri

18.00 – 19.00 – Palatul Jean Mihail

Concert cameral ,,Pasărea Măiastră” – Filarmonica Oltenia Craiova, solist Cristian Pintilie (prelucrări folclorice din zona Olteniei)

Accesul la spectacol este pe bază de bilete, ridicate de la Agenția filarmonicii, începând de luni, 11 martie 2024.

– Spectacol “Vers & Vibe” – Casa de Cultură Traian Demetrescu

(versuri tradiționale românești transpuse pe muzică contemporană de doi actori și un DJ).

SÂMBĂTĂ, 23 martie 2024

10.00 12.00

Tur monumentalist Dragoș Andreescu, punct plecare zona Hotel Ramada.

Doritorii se pot înscrie pe adresa de email [email protected] până joi, 14 martie 2024, în limita locurilor disponibile.

19.00 – 20.30

Inspire Cinema Mercurproiecția filmului ,,Cum să te măriți cu un milionar”, regia Jean Negulesco

Detalii despre acces și bilete pot fi găsite pe linkul www.inspirecinema.ro.

Teatrul Naţional Marin Sorescu

11.00 – 18.30, Foaier

,,Elemente de identitate culturală: veșmintele și țesăturile tradiționale oltenești” Muzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie

– Expoziții de artă tradiţională și meșteșuguriMuzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

– Expoziția artă contemporană Corespondențe – 27 de lucrări de pictură, grafică, fotografie, tapiserie – Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova.

– Expoziţie de artă fotografică, grafică şi pictură „Renaştere plastică” – Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti

Piața Mihai Viteazul

Festivalul La Primavera eStrada Food OrganizatorMediaZone, 12:00-22:00

Târg de hand-made ,,Fuseşi la Târg?”Organizator Asociaţia Carousel Project, 10:00-19:00.

Muzeul de Artă Craiova

10.00 – 17.00, Sala Oglinzilor

Expoziţia ,,Imagini ale copilăriei în secolul XIX”

10.00 – 20.00, Centrul Constantin Brâncuşi

Expoziţie artă contemporană – Departamentul Foto Video UNARTE

– Expoziție în imagini holografice ,,Oltenia în oglindă” – Teatrul pentru copii și tineret Colibri

DUMINICĂ, 24 martie 2024

Teatrul Naţional Marin Sorescu

11.00 – 18.30, Foaier

,,Elemente de identitate culturală: veșmintele și țesăturile tradiționale oltenești” Muzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie

– Expoziții de artă tradiţională și meșteșuguriMuzeul Olteniei Craiova, Secția Etnografie și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

Expoziția artă contemporană Corespondențe – 27 de lucrări de pictură, grafică, fotografie, tapiserie – Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova.

– Expoziţie de artă fotografică, grafică şi pictură „Renaştere plastică” – Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti

Piața Mihai Viteazul

Festivalul La Primavera eStrada Food OrganizatorMediaZone, 12:00-22:00

Târg de hand-made ,,Fuseşi la Târg?”Organizator Asociaţia Carousel Project, 10:00-19:00.

Muzeul de Artă Craiova

10.00 – 17.00, Sala Oglinzilor

Expoziţia ,,Imagini ale copilăriei în secolul XIX”

10.00 – 20.00, Centrul Constantin Brâncuşi

Expoziţie artă contemporană – Departamentul Foto Video UNARTE

– Expoziție în imagini holografice ,,Oltenia în oglindă” – Teatrul pentru copii și tineret Colibri”