Utilajele constructorului austriac PORR au străpuns, luni, primul tunel de autostradă realizat în România, cel săpat prin Dealul Momaia, din județul Argeș. Vorbim de galeria de pe sensul de mers Sibiu – Pitești, pentru că firul II al tunelului (celălalt sens de mers) va fi străpuns în luna aprilie. Tunelul se află pe Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii (A1) Sibiu – Pitești.
Avem primul tunel de autostradă în România! Luni la prânz s-a realizat străpungerea primei galerii a tunelului Momaia, o etapă importantă pentru construcția secțiunii 4 (Curtea de Argeș-Tigveni) a autostrăzii Sibiu – Pitești (A1).
Tunelul Momaia (1,35 km) este primul tunel rutier forat, construit pe o autostradă din Romania și este format din două galerii unidirecționale (câte o galerie pe fiecare sens de circulație). În plus, pe cei 9,86 km ai șantierului secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la aproape 64%, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Tunelul Momaia are următoarele caracteristici:
- 1,35 km lungime
- 2 fire principale separate și paralele, câte unul pentru fiecare sens de mers, denumite Tunelul Daniela, pentru sensul de mers Sibiu – Pitești, și Tunelul Alina, pentru sensul de mers Pitești – Sibiu.
- câte 2 benzi pe sens și acostamente
- sistem de ventilație
- sistem de evacuare
- iluminat public
- sistem de comunicare
Cu toate că lucrările pe această secțiune au început în vara anului trecut, progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027), fiind la aproape 64 ️%. Celălalt fir, Tunelul Alina, va fi străpuns în luna aprilie.
Utilajele PORR au străpuns primul tunel de autostradă realizat în România. Marcel Ciolacu: „România este în stare să depășească orice obstacol pentru a-și realiza marile investiții strategice“
Pe A1 Sibiu – Pitești (122 km) se va deschide în acest an, în integralitate, Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești. Secțiunea 4 cu tunelul Momaia va fi gata aproape sigur anul viitor, iar în lucru mai sunt Secțiunea 2 Boița – Cornetu și Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni. Pe Secțiunea 1 Sibiu – Boița se circulă din 2022.
„Finalizarea primei străpungeri a unui tunel forat pe autostrada Sibiu – Pitești arată că România este în stare să depășească orice obstacol pentru a-și realiza marile investiții strategice. Străpungerea munților înseamnă cel mai dificil element de pe traseul acestei autostrăzi care va produce un efect multiplicator major în economie.
Vorbim despre afaceri în creștere pentru mii de firme românești, cu un volum mai mare de mărfuri transportate mai rapid, despre dezvoltarea turismului și, mai ales, un suport vital pentru creșterea exporturilor celor două mari fabrici auto, Dacia și Ford.
România nu se poate dezvolta cu misticism și cu povești despre tunele dacice, ci construind efectiv tuneluri moderne, atât rutiere, cât și feroviare, care să străbată munții și să ne lege mai rapid de Europa!“, a transmis, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, vom avea minimum 4 tuneluri în același timp în execuție: tunelul Poiana de pe Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești (1,8 km), două tuneluri pe lotul Margina – Holdea („tunelurile pentru urși“ de 2,1 km) al A1 Lugoj – Deva și Tunelul Curtea de Argeș, cu cele 2 fire, Daniela și Alina.
Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 de miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Termen contractual de deschidere: 2027.
Citește și: Se unește Craiova cu Bacău pe drum de mare viteză!