UMB se pregătește de deschiderea unui nou lot de autostradă. Este vorba de un tronson de 36,1 km care face parte din Autostrada Moldovei (A7), prima din România aflată integral în execuție (320 km).
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, lotul 3 al Autostrăzii Moldovei (A7), cel dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni, va fi dat în circulație în luna decembrie. La începutul acestei luni a fost deschisă circulația pe lotul 4 al A7 Buzău – Focșani, cel dintre Mândrești Munteni și Focșani Nord (10,94 km), și sunt șanse ca până la finalul acestui an să se circule pe 120 km ai Autostrăzii Moldovei.
Miercuri va fi inaugurat lotul 1 Buzău – Vadu Pașii, plus un drum de legătură cu DN 2, pe care lucrează tot UMB. Contractul conține 4,6 km de autostradă și aproximativ 8 km de drum de legătură. Tot mâine va fi inaugurat și lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, cu o lungime de 30,8 kilometri, construit tot de UMB. Ambele fac parte din A7 Buzău – Focșani.
De altfel, toată Autostrada Moldovei are, în total, 4 constructori. Trei sunt pe tronsonul Ploiești – Buzău al A7: asocierea Pizzarotti – Retter (lotul 1 Dumbrava – Mizil), asocierea Coni – Trace (lotul 2 Mizil – Pietroasele) și asocierea Nurol – Makyol (lotul 3 Pietroasele – Buzău). Restul de 10 loturi, de la Buzău la Focșani și până la Pașcani, sunt construite de către grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu.
UMB se pregătește de deschiderea unui nou lot de autostrada. Care este stadiul lucrărilor
Potrivit lui Irinel Scrioșteanu, pe șantierul lotului 3 al Autostrăzii Moldovei, cel dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni, se lucrează intens pentru finalizarea lucrărilor.
Stadiul lucrărilor este următorul:
- se lucrează la semnalizarea orizontală (aplicarea marcajelor) și verticală (panouri);
- toate cele 17 de structuri (poduri și pasaje) sunt în lucru și au un grad ridicat de finalizare, fiind deja în faza de așternere asfalt;
- au fost finalizate lucrările de umpluturi pentru terasamente pe întregul amplasament: corpul autostrăzii, rampe, bretele și drumuri de legătură;
- este în curs de finalizare realizarea fundației de balast inferioară, dar și cea superioară pe corpul autostrăzii, rampe, bretele și drumuri de legătură;
- continuă lucrările de așternere a stratului de asfalt MAS16 (stratul de uzură);
- se lucrează la realizarea drumurilor de întreținere, pe ambele părți ale proiectului;
- se efectuează amenajarea peisagistică și amenajarea dispozitivelor de mediu;
- se lucrează la împrejmuirea autostrăzii;
- continuă lucrările de montare a panourilor fonoabsorbante;
- continuă lucrările de montare a parapetului median și lateral;
- continuă lucrările de montare a panourilor anti-orbire;
- se lucrează la montarea portalurilor și a panourilor cu mesaje variabile (VMS).
Ce loturi de autostradă se mai deschid luna viitoare
Tot luna viitoare ar fi programată deschiderea circulației pe 16 km din Secțiunea 5 a Autostrăzii (A1) Sibiu – Pitești, mai precis între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești. Tot tronsonul are o lungime de 30,35 kilometri, urmând a fi deschis în întregime în primăvara anului viitor. Antreprenorul, compania italiană WeBuild, are obligația, conform prevederilor contractuale, să termine lucrările cel târziu până la data de 31 august 2025.
De asemenea, ministrul Sorin Grindeanu a precizat recent că speră ca și lotul 3 al A0 Sud Centura Bucureștiului să poată fi dat în trafic până la finele anului, dar totul depinde de condițiile meteo. Constructorul grec Aktor este cel care realizează lucrările pe cei aproape 18 km din lotul 3 al semi-inelului de sud din Autostrada de Centură a Capitalei (A0), între Bragadiru și Joița. În total, în varianta optimistă, România ar putea încheia anul 2024 cu peste 180 km de drumuri de mare viteză dați în trafic!
Citește și: Nu mai e niciun dubiu! Drumul Expres Craiova – Pitești se deschide în această lună