Se pregătește terenul pentru demararea lucrărilor la secțiunea Cornetu – Țigveni a A1 Sibiu – Pitești. Vorbim de prima autostradă românească ce traversează Munții Carpați și care va avea și cel mai lung tunel de autostradă din România.
Pe șantier se lucrează în prezent la defrișări în fondul forestier național, care sunt executate în procent de 62%. Potrivit DRDP Craiova, se mai așteaptă după proiectul tehnic în vederea obținerii autorizației de construire, care are ca termen de predare 15 aprilie.
Iată stadiul lucrărilor de pregătire pentru începerea execuției secțiunii 3 a A1, Sibiu – Pitești.
Stadiul proiectului:
- defrișare în afara fondului forestier: 100% realizat;
- defrișare în fondul forestier național: 62% realizat;
- studii arheologice: 100% realizat;
- obținere acorduri și avize, în vederea eliberării Autorizației de Construire: 100% realizat;
- amenajarea celor două organizări de șantier: 100% realizat.
La infrastructură urmează montarea stațiilor de betoane și clădirilor pentru ateliere și birouri. Proiectul tehnic pentru obținerea autorizației de construire este realizat în procent de 75%, termenul de predare fiind 15.04.2024. De asemenea, operațiunile de deminare și realizarea studiilor de teren sunt realizate în procent de 100%.
A1 Sibiu – Pitești, secțiunea Cornetu – Țigveni. Ce prevăd lucrările de execuție
Contractul aferent secțiunii 3 Cornetu – Țigveni prevede construcția a 37,4 km de autostradă, 96 de poduri și viaducte, un tunel cu o lungime de 1,7 km, care va fi cel mai lung tunel de autostradă din România, un ecoduct în zona localității Călinești, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7, două noduri rutiere – Cornetu și Rudeni, două spații de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare. Antreprenorul care va lucra la secțiunea 3 a A1 Sibiu – Pitești este Asocierea Webuild SPA – Tancrad SRL.
Autostrada Sibiu – Pitești A1 va avea o lungime de 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni: Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km), care a fost dată în trafic în decembrie 2022; Secțiunea 2: Boița – Cornetu (31,33 km); Secțiunea 3: Cornetu – Țigveni (37,40 km); Secțiunea 4: Țigveni – Curtea de Argeș (9,86 km); Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km). Autostrada Sibiu – Pitești va lega centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte a Coridorului de Transport IV paneuropean.
Citește și:
VIDEO / Cum se construiește primul tunel săpat în stâncă pentru o autostradă din România