Construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Craiova a devenit motiv de dispută electorală. După o lungă așteptare, la Palatul Victoria a fost semnat, ieri, contractul de execuție pentru construirea Spitalului Regional Craiova, faza I a lucrărilor. Și, evident, că s-a lăsat cu discursuri, care mai de care mai pompoase și cu iz electoral. Doar se apropie alegerile.
La evenimentul de la sediul Guvernului au participat, pe lângă premierul Marcel Ciolacu, Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila, Ministrul Fondurilor Europene – Adrian Câciu, președintele Consiliului Județean Dolj – Cosmin Vasile și primarul Craiovei – Lia Olguța Vasilescu. Aceasta din urmă a făcut o scurtă istorie a proiectului, pomenind de guvernul tehnocrat din 2016 și de decizia care ar fi întârziat foarte mult construirea spitalelor regionale (o documentație suplimentară privind necesitatea, conform spuselor Olguței Vasilescu), apoi de actualul guvern și de implicarea în acest proiect. S-a vorbit de „execuția în sine a spitalului“, sumele anunțate fiind colosale: peste 774 de milioane de euro pentru SRU Craiova.
„Am participat, astăzi (joi – n.r.), la Sediul Guvernului României, la semnarea contractului de execuție pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova. Este o promisiune onorată de către Guvernul României, care va deservi întreaga regiune a Olteniei. Intrăm, așadar, într-o nouă etapă, de luna viitoare urmând să înceapă lucrările efective la noul spital, care va avea două clădiri separate, conectate printr-un coridor. Clădirea principală va găzdui toate departamentele spitalului, în timp ce a doua clădire va fi dedicată Centrului de tratare a cancerului”, anunța Lia Olguța Vasilescu, printr-un comunicat emis de Primăria Craiova.
Cum ar arăta spitalul regional
„Cu o capacitate de 807 paturi pentru internare continuă, 19 săli de operație, 38 de camere pentru servicii de diagnostic și tratament și o gamă completă de facilități medicale de ultimă generație, Spitalul Regional de Urgență Craiova va oferi asistență medicală interdisciplinară la standarde internaționale și va deservi toate cele cinci județe din regiunea Oltenia: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.
Clădirea principală a unității medicale va avea 8 niveluri în total, oferind spații adecvate pentru toate serviciile necesare, inclusiv spații tehnice în cele 5 turnuri de spitalizare. În plus, proiectul include 1567 de locuri de parcare, atât exterioare, cât și subterane, pentru a asigura accesul ușor și comod al pacienților și personalului medical“, se mai arăta în comunicatul municipalității.
Construirea Spitalului Regional Craiova, motiv de contre electorale
Dacă este să ne luăm după anunțul Olguței Vasilescu, ai zice că va începe ridicarea unității medicale. Nu este chiar așa. Toți cei prezenți la eveniment au omis să spună suma contractului și tipul de lucrari care se vor executa în această primă fază. Așa ne-am fi dat seama că nu se pun bazele SRU Craiova, ci doar se face o pregatire a terenului și o împrejmuire de circa 70 de milioane de lei. Faza construcției propriu zise face parte din etapa a II-a, care nu fost scoasă încă la licitație.
Așa cum Euro Oltenia Info a scris în momentul lansării licitației primei etape de lucrări (26 octombrie 2023), aici este vorba de cu totul alte investiții. Valoarea estimată a fost de 59.477.648 lei fără TVA, adică vreo 70 de milioane de lei cu TVA. Nicidecum suma de 774 de milioane de euro!
Ce propun lucrările? Mai exact, pachetul 1 de lucrări sau etapa 1 se referă la: demolarea clădirii existente; devierea / relocarea / dezafectarea rețelelor aflate pe amplasament; excavații generale (săpătură brută), inclusiv nivelare, umpluturi și protecția versanților; împrejmuire permanentă și temporară; organizarea de șantier. Tot în acest contract intră și forajele de adâncime de explorare-exploatare, întreținerea lucrărilor și asigurarea securității incintei pe perioada de tranziției la etapa 2 și supravegherea arheologică pe durata excavațiilor. Nimic despre o construcție propriu-zisă.
Marian Vasile: „Nu e spitalul, e doar gardul!“
Lucru semnalat imediat de candidatul AUR la Primăria Craiova, Marian Vasile. Într-o postare pe Facebook, acesta le transmite craiovenilor să nu „plece după fenta Olguței“.
„Nu vă duceți după fentă! Se construiește gardul, nu Spitalul Regional. Guvernul PSD și Olguța Vasilescu au ieșit, astăzi (joi – n.r.), cu o știre bombă: începe construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova! FALS! După o ședință de guvern de unde Olguța Vasilescu, proaspăt întoarsă după o minivacanță la Bruxelles alături de soțul Claudiu Manda, nu putea lipsi, a fost anunțată marea realizare: semnarea contractului de execuție pentru Spitalul Regional.
Laude peste laude, comunicate, strângeri de mâini, tocmai acum, în prag de alegeri. Tipic PSD! Este adevărat că a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor la spitalul de care se vorbește din 2014, dar, atenție, este vorba de faza I a lucrărilor, de care nu a pomenit nimeni. De ce oare? Pentru că acum vorbim de gard, nu de spital!“, a menționat Marian Vasile.
Potrivit acestuia, asistăm doar la praf în ochii alegătorilor. „Se vorbește doar de valoarea totală a proiectului, când, de fapt, joi s-a semnat contractul pentru pachetul 1 de lucrări, cu o valoare estimată de 59,4 milioane lei. Știți care este diferența între lucrările de 59,4 milioane de lei de acum și investiția în sine de construire a spitalului, estimată la peste 774 de milioane de euro? Cam aceeași dintre bordurile montate în 2019 de Olguța Vasilescu la drumul expres și execuția în sine de astăzi. Nu v-ați săturat, dragi craioveni, de atâta minciună și manipulare?“, se mai specifică în postarea candidatului AUR la Primăria Craiova.
Când va începe efectiv turnarea fundației la Spitalul Regional Craiova nu se știe, dar se știe că el ar trebui să fie gata până la finele anului 2027. Greu de crezut, nu?
Citește și: (VIDEO) A început montarea grinzilor la poduri și pasaje pe Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești!