Marele Amza Pellea, simbol al Olteniei și unul dintre cei mai mari actori români din toate timpurile, a fost omagiat la Craiova și Băilești.
Pe 7 aprilie 2024, Amza ar fi împlinit 93 de ani, iar oltenii lui dragi au arătat că nu l-au uitat. Sâmbătă seară, la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a avut loc un spectacol în cinstea marelui actor. 600 de spectatori s-au bucurat de un spectacol de muzică și poezie dedicat lui Amza Pellea, pe o scenă plină de artiști și oameni de teatru, printre care actrițele Oana Pellea și Rodica Mandache, criticul Marina Constantinescu, directorul Teatrului Național din București, Mircea Rusu, muzicienii Andrei Păunescu și Nicolae Voiculeț și orchestra Filarmonicii Oltenia.
„A plecat din această lume foarte mirat că îl iubea lumea. Se uita după perdea la cozile din faţa casei. Cozi de necunoscuţi, care aşteptau să intre să-i spună: Sănătate! Era mirat şi ne-a întrebat cu voce tare: «De ce m-or iubi oamenii ăştia? N-am făcut nimic pentru ei». Aşa era Amza. Un munte de frumos şi de modestie. Un ocean de bun-simţ“ – Oana Pellea.
În această seară, în Băilești, a avut loc deschiderea oficială a Casei Memoriale Amza Pellea. Casa a fost renovată cu fonduri de la Consiliul Județean Dolj și a fost trecută în administrarea Muzeului Olteniei.
Marele Amza, simbol al Olteniei, omagiat. Ar fi împlinit 93 de ani
„Le mulțumim tuturor aplecându-ne sufletul cu smerenie, ca în fața unor martori care de ceva timp ne-au demonstrat că bucuria poate fi și altfel căci am strigat cu inima și s-au strâns băileștenii pentru Amza Pellea, ne-au ajutat să reclădim o casă! Am fost între oameni, au curs poveștile și faptele bune din mână în mână și vorbele frumoase tot așa au curs din suflet către suflet!
A fost o perioadă solicitantă, dar am trăit-o autentic într-o stilistică a Olteniei unde te minunează felul rapid în care se vorbește, viteza amețitoate cu care se poate porni o discuție, cu care pătrunzi în sufletele și casele oamenilor. La Băilești, trebuie să fii mereu atent, concentrat căci ai de-a face cu o iuțime a spiritului și a vorbei, care dacă te ia pe nepregătite te transformă în Sucă a lui nea Mărin, adică pari cam nărod – nu ești pe iuțeala locului! Strașnici oameni!
Acasă la Amza Pellea ne vom împleti bătăile inimii, cu ochii nostalgici ai oamenilor din Băilești!
Probabil de asta si astăzi oamenii locului trăiesc visul lui Amza și mărturisesc tainic, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat între timp, că Amza doar a plecat în lume, spre sud, spre vreme și spre soare, râzând și sporovăind de-ale vieții. Acasă la Amza Pellea ne vom împleti bătăile inimii, cu ochii nostalgici ai oamenilor din Băilești! Câtă frumusețe în ochii lor! Vor aplauda și își vor șterge discret lacrima de la marginea ochilor așa de aristocrați ce sunt, de olteni din alte vremuri, căci au stat la sfat cu nea Mărin. I-a făcut universali!
Se roagă în taină pentru Amza, să nu le fie durere în vreun fel ci doar zâmbet! Și, poate că cineva va mai sosi cu un platou de plăcintă calde, ca în vremurile lui Amza, peste care să ne prăvălim pofticioși ca niște copii flămânzi de-atâta râs și într-o copleșitoare și tainică conlocuire a spiritelor să privim în jur și să constatăm că nimeni, dar nimeni nu lipsește de la masa veseliei noastre, nimeni, nici Amza, și nici băileștenii care au clădit prima Casa Memorială Amza Pellea“, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Casei Memoriale Amza Pellea.
Citește și: (GALERIE FOTO) Ultimele pregătiri pentru deschiderea Târgului de Paște de la Craiova!