Intervenție chirurgicală maraton la SJU Slatina! Un pacient în vârstă de 60 ani, care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina cu o tumoră la limbă, a fost salvat după o intervenție chirurgicală de extirpare și reconstrucție ce a durat 12 ore și la care a participat o echipă multidisciplinară formată din opt medici, au informat vineri, reprezentanții unității medicale.
Medicii de la spitalul din Slatina care au participat la operație au afirmat că a fost una dintre cele mai complexe efectuate la Spitalul Județean și că asemenea intervenții se fac în puține spitale din România.
Directorul medical al SJU Slatina, medicul de chirurgie plastică Florin Popa, a precizat că operația respectivă, din sfera patologiei oncologice, a avut loc joi și s-a încheiat seara târziu, cu „mare succes“.
„Este din punctul meu de vederea intervenția chirurgicală cea mai complexă care se face la momentul actual în cadrul spitalului nostru. A durat aproximativ 12 ore, o intervenție chirurgicală la care au participat șapte-opt medici, e vorba de o echipă multidisciplinară formată din colegii de la chirurgie maxilo-facială, chirurgie plastică și, bineînțeles, cu suportul Terapiei Intensive, intervenție ce s-a terminat aseară, târziu, s-a terminat cu un mare succes“, a declarat Florin Popa, într-o postare pe Facebook a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Intervenție chirurgicală maraton la SJU Slatina. Care au fost etapele operației de 12 ore
Medicul de chirurgie orală și maxilo-facială George Remus Craioveanu, care a participat la operație, a explicat etapele acesteia și faptul că au lucrat două echipe de medici chirurgi, una pentru a înlătura tumora și alta pentru a recolta țesut pentru reconstrucție, fapt ce poate ridica probleme de ordin logistic și necesită o echipă multidisciplinară.
„Astfel de intervenții chirurgicale ridică adevărate probleme de logistică, deoarece nu se pot efectua decât printr-o echipă multidisciplinară. Operația are doi timpi mari și importanți, pe de o parte ablația tumorei, adică obiectivul pentru care pacientul a venit, să scape de tumoră, ceea ce este singurul lucru, practic, ce poate să-i asigure vindecarea și a doua mare problemă, reconstrucția defectului post-ablativ, deoarece fața, spre deosebire de alte zone ale corpului, are un impact puternic, funcțional, fiziologic și social. Vorbim de o tumoră de limbă, o tumoră care afectează atât vorbirea, cât și masticația. Avem o echipă ce scoate tumora efectiv și o altă echipă care recoltează țesutul care urmează a fi implantat la nivelul limbii. Bineînțeles, operația nu s-ar putea desfășura fără suportul Anesteziei, deoarece este o operație de lungă durată“, a spus Craioveanu.
Alt medic de chirurgie orală și maxilo-facială care a luat parte la intervenție, Mădălin Săndulescu, a adăugat că după ce operația s-a terminat urmează o perioadă de șapte-zece zile în care pacientul trebuie urmărit foarte atent, o perioadă critică de viabilitate a țesuturilor transferate, iar în cazul de față „pacientul e bine, totul merge conform planului în momentul de față“.
Prima operație de acest tip la SJU Slatina a fost efectuată în urmă cu 10 ani
George Craioveanu a menționat că prima operație de acest tip a efectuat-o în urmă cu 10 ani, „cu mult mai multe probleme“, pentru că spitalul nu dispunea de toată aparatura necesară, însă a fost una reușită, pacientul s-a reintegrat „perfect“ în viața socială și revine anual la control.
Craioveanu a adăugat că SJU Slatina are în prezent o echipă consolidată de medici, care a efectuat zeci de operații complexe.
„Avem cel mai important lucru, adică resursa umană să facă așa ceva, avem și tot ce înseamnă aparatură, tot ce înseamnă microscop operator, instrumental chirurgical. Este o mare reușită, este din punctul meu de vedere intervenția chirurgicală cea mai complexă care se face la momentul actual de spitalul nostru“, a subliniat directorul medical Florin Popa.