Firma germană Hengst Filtration, care a dus negocieri cu administrația orașului Balș vreme de peste un an, a deschis oficial, miercuri, 15 mai 2024, o nouă fabrică. Firma are aproximativ 3.500 angajați în fabrici din 13 țări, iar la Balș au fost investiți până acum opt milioane euro.
Uzina de la Balș se întinde pe aproximativ 15.000 m.p., spațiul care a răspuns cel mai bine nevoilor firmei germane fiind cel ocupat până la plecarea sa din Balș de firma de componente auto IAC. La inaugurarea oficială a fabricii de la Balș au fost prezenți oficiali ai Hengst Filtration, dar și ministrul Economiei – Radu Oprea, mai mulți parlamentari de Olt, președintele Consiliului Județean Olt – Marius Oprescu și primarul orașului Balș – Cătălin Rotea.
„Am găsit o hală de producţie excelentă în Balș, pe care am reuşit să o adaptăm rapid la nevoile noastre”, a spus Christopher Heine, CEO al Hengst. „Ne aşteptăm să avem mai multă flexibilitate în producţie la Balș, în special pentru produsele în cantități mai mici. Prin urmare, Balş este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare în mai multe domenii”, a adăugat acesta.
„Nu oferă doar locuri de muncă, vor să dea dovadă de responsabilitate socială”
Primarul Cătălin Rotea a catalogat evenimentul drept unul extrem de important.
„Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește în ultimii 34 ani. Pentru că, iată, asistăm astăzi la inaugurarea unei capacități de producție a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtration.
Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și în același timp este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are”, a spus Rotea.
Hengst Filtration vrea „să dea dovadă de responsabilitate socială și să se implice adânc în nevoile comunității“
Primarul a dezvăluit și cum a fost ales orașul Balș pentru fabrica din România. În discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții firmei a aflat că Hengst Filtration, care este o afacere de familie, nu vrea să fie încă un investitor într-un oraș mare, ci urmărește să dezvolte o fabrică într-un oraș mic pentru care să ofere mai mult decât locuri de muncă.
„Eu sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când prietenul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității”, a mai spus Rotea.
Primarul a menționat că firmei i-au fost acordate facilități fiscale (avantaje de care pot beneficia toți investitorii interesați să creeze la Balș locuri de muncă) și, poate la fel de important, problemele birocratice au fost rezolvate într-un timp record.
„Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România”
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a vorbit la rândul său despre alegerea bună pe care a făcut-o firma germană.
„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă, cei de la Hengst, de a fi prezenți aici la Balș. Până la urmă, Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României. Mai mult decât atât, așa cum arată cifrele statistice publicate astăzi de către Institutul Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, 1,8%, spun economiștii, îmi place să citez din The Economist care spune că în următorii 7-8 ani România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar eu ca inginer vă spun foarte sincer că nu vreau deloc să-i dezamăgim pe economiști și să avem acest mediu dinamic de afaceri, astfel încât companii ca Hengst să poată să facă profit, să poată să angajeze cât mai mulți oameni”, a spus ministrul.
Vor fi angajați 100 de oameni până la finele anului
Pe lângă partea de profit, a adăugat ministrul Oprea, foarte important este faptul că au fost angajați 40 de oameni și că numărul va crește la 100 până la sfârșitul anului și chiar spre 500 în anii următori, ceea ce înseamnă și mai mulți bani la bugetul local și posibilități de noi servicii sociale.
„Am mai făcut o remarcă, și vorbeam cu domnul director general mai devreme, Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente, și care dau o putere deosebită economiei Germaniei. Și mă gândeam și vorbeam cum facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru că la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are.
La companii precum Hengst, care au venit și au inovat, având foarte multă cercetare, foarte multă inovare în spate, veți vedea că au aceste valori profunde pe care sunt convins că le vom împărtăși și aici în România, aici la Balș. Cum facem ca acest lucru să se transfere și către companiile românești este unul dintre secretele pe care trebuie să le aflăm într-un timp foarte scurt”, a mai spus ministrul Economiei.
„Este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș”
Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, s-a referit la promisiunea îndeplinită pe care primarul Cătălin Rotea și-a asumat-o cu patru ani în urmă.
„Acum patru ani de zile, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că după patru ani majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat. Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș, o investiție importantă, o investiție care pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice și a plus-valorii în orașul Balș mai produce un lucru: produce încredere în administrația publică locală și județeană că putem fi un partener de încredere și de dialog în realizarea marilor investiții în orașul Balș și în județul Olt”, a spus Oprescu.
Hengst Filtration va produce filtre în fabrica de la Balș chiar din această lună. Primii angajați recrutați sunt din Balș și din zona Balș, iar în următorii trei ani numărul angajaților va crește la aproximativ 350-400. Conform reprezentanților companiei, se va realiza progresiv transferul de producție dintr-o fabrică din Germania către cea din Balș, primul grup de echipamente fiind deja transferat și urmând alte patru. Uzina de la Balș va produce în principal filtre pentru uz casnic şi profesional (pentru aparate de curățare și scule electrice) din sectorul privat şi profesional.
Citește și: Grupul Bekaert a dublat capitalul social al subsidiarei care produce cabluri de oțel la Slatina