Cum s-a ajuns la scumpirea căldurii în Craiova. Anul 2024 a început cu o veste proastă pentru craiovenii racordați la sistemul centralizat de încălzire: a crescut prețul gigacaloriei! Majorarea se va regăsi pe facturile emise de Termo Urban SRL.
Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, în prima ședință ordinară din 2024, noul tarif al energiei termice facturate populației. Potrivit proiectului de hotărâre adoptat prin votul majorității PDS + PER din CL Craiova, noul tarif al energiei va fi în cuantum 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA). Tariful de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită prin punctele termice pentru populație și agenți economici a rămas același – 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), la fel și prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice, în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA).
Tot în hotărârea de CL se mai prevedea o majorare a cuantumului subvenției pentru populație, de la 133,21 lei/Gcal, la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA). Și, totuși, prețul care va fi plătit de craioveni pentru căldura primită de la Termo va fi mai mare: de la 232,62 de lei/Gcal, la 376,19 lei/Gcal. Cum s-a ajuns aici? Craiova nu a mai primit subvenție de la Guvern, cum s-a întâmplat în martie anul trecut, când s-a ajuns la prețul de 232,62 de lei/Gcal. Un preț de care craiovenii nu s-au bucurat prea mult, ce-i drept.
O dată a văzut Craiova subvenția de la Guvern
Prețul gigacaloriei a scăzut cel mai mult în Craiova începând cu luna martie a anului trecut. Facturile emise din acel moment de Termo Urban au fost calculate pe un preț al gigacaloriei de 232,62 lei. Asta după ce tariful local de facturare a căldurii pentru populație fusese din ianuarie 2023 de 470,14 lei/Gcal (exclusiv TVA), adică 493,64 lei cu TVA. În decembrie 2022, Consiliul Local Craiova aprobase noul preţ propus de Termo Urban de 603,35 lei/Gcal, care s-a și regăsit pe facturile din luna respectivă. Facturi care au golit buzunarele craiovenilor în plină iarnă!
Din februarie 2023 însă, Primăria Craiova a venit cu o nouă subvenție, care s-a resimțit în facturile din luna ianuarie. Scăderea prețului gigacaloriei în luna martie 2023 a fost posibil datorită unei alte subvenții, de data asta de la guvern, care a alocat Craiovei suma de 47.504.465 lei, pentru suportarea unei diferențe de tarif din prețul imens la care ajunsese gigacaloria la Craiova. Așa s-a ajuns la prețul de 232,62 lei/gigacalorie, prilej pentru edilul Olguța Vasilescu să anunțe că la Craiova se plătește cel mai mic preț la căldură în comparație cu alte mari municipii din țară. Un preț de care craiovenii nu au avut însă parte prea mult.
Cum s-a ajuns la scumpirea căldurii în Craiova. Noul preț a stârnit discuții în Consiliul Local. Cine s-a opus majorării
Bugetul Craiovei pe 2024 va fi mai sărac cu aproape 60 de milioane de lei față de anul trecut. A spus-o chiar Olguța Vasilescu, într-o postare pe Facebook. „Bugetul pe anul 2024 înregistrează o ușoară scădere întrucât sumele repartizate Municipiului Craiova din impozitul pe venit s-au diminuat față de anul 2023 cu 58,5 milioane lei, adică 11 milioane euro, ca urmare a repartizării banilor de către Guvernul României. Subvenția pentru energia termică livrată populației din bugetul local a rămas la același nivel ca și în anul 2023, însă nu am mai primit în completare sume de la bugetul de stat“, a explicat edilul Craiovei. Adică cei 47,5 milioane de lei primiți în martie 2023. De aici și scumpirea căldurii.
Un subiect care a stârnit discuții în Consiliul Local. Cel care a ridicat problema creşterii preţului căldurii a fost liderul grupului USR din CL Craiova, Cezar Drăgoescu. „Trebuie să informăm corect cetăţenii despre ce se va întâmpla cu gigacaloria. Practic, preţul la gigacalorie creşte cu 60% pentru simplul fapt că guvernul sărăciei PSD-PNL nu mai alocă compensarea pe care o aloca în fiecare an. În cazul Craiovei, este vorba de 47 de milioane de lei.
Totodată, atrag atenţia asupra altui aspect. Noi nu avem la acest moment în bugetul local bani să susţinem majorarea subvenţiei cu cei aproape 100 de lei (de la 133,21 lei/Gcal, la 227,16 lei/Gcal – n.r.) pe care dumneavoastră o susţineţi în acest moment. Impactul bugetar este de 45 de milioane de lei, dumneavoastră aţi bugetat, ca subvenţie, undeva la 26 de milioane de lei sperând că vor veni bani de la guvern. Nu mai primim compensarea şi practic craiovenii vor suporta o creştere a tarifului“, a afirmat Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj. Consilierii locali USR au votat împotriva majorării prețului la căldură.
Cum s-a ajuns la scumpirea căldurii în Craiova. Ce a susținut executivul
În replică, viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip, a spus că, într-adevăr, bani pentru compensaţie nu vor mai veni de la guvern, dar, cu toate acestea, „craiovenii plătesc cel mai mic preţ pe gigacalorie din ţară“. Aceasta a mai menționat că, totuși, „se poartă discuţii la Bucureşti pentru a se primi bani pentru compensaţiile de tarif“.
Până una alta, prețul gigacaloriei va fi mai mare la Craiova, începând din ianuarie 2024. Proiectul de hotărâre a trecut prin votul majorității din CL Craiova formată de PSD și PER.
Citește și: Se știe cât ar costa „Dracula Park“, proiectul dorit de Olguța Vasilescu! Suma este colosală