Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a prezentat un scurt video cu traseul celui mai scump și complex lot de autostradă care va fi construit în România. La licitația demarată anul trecut de CNAIR s-au prezentat două asocieri de firme, una româno-bosniacă și o alta din Turcia. Lotul pentru care se luptă cele două asocieri este 2B Grințieș – Pipirig, parte din Autostrada Unirii (A8), are 31,5 km și este cel mai dificil din România.
Pe traseul celui mai scump lot de autostradă se regăsesc 16 tuneluri, 60 de pasaje și viaducte (cea mai lungă structură va fi podul peste râul Bistrița în lungime de 1.275 metri) și un nod rutier lângă Tulgheș.
„Au fost depuse două oferte pentru construcția lotului Grințieș – Pipirig al A8 (Autostrada Unirii)! Pentru contractul scos la licitație de CNIR au depus oferte constructori din România, Bosnia-Herțegovina și Turcia. Pentru construcția lotului Grințieș – Pipirig (31,5 km) este alocată o durată de 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuție) și 6,9 miliarde lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport 2021-2027“, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ofertanții prezenți la licitația pentru construirea lotului 2B Grințieș – Pipirig sunt următorii:
- Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL (LIDER) – EURO ASFALT-TEHNOSTRADE S.R.L. SPEDITION UMB (ROMÂNIA -BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA)
- Asocierea MAPA INSAAT VE TICARET (LIDER) GUNAL INSAAT TICARET VE SANAY ANONIM SIRKETI (TURCIA)
Cum arată traseul celui mai scump lot de autostradă. Lucrările sunt complexe
Potrivit CNIR, Lotul 2B Grințieș-Pipirig, cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii este un proiect de o complexitate tehnică ridicată, incluzând numeroase structuri, dar și volume semnificative de lucrări de consolidări și excavări:
- 16 tuneluri (cel mai lung având 940 metri);
- 60 de poduri și viaducte, două dintre acestea cu peste 1.000 metri lungime (cel mai lung pod este cel peste râul Bistrița cu 1.275 metri);
- aproximativ 20 km – lungimea pasajelor și a tunelurilor, reprezentând aproape 70% din lungimea întregului lot;
- 12,7 milioane mc de excavări. Materialul evacuat din șantier, care devine surplus, poate fi pus la dispoziția autorităților publice locale sau a oricăror alte autorități publice, cu titlu gratuit.
Contractul prevede și o descărcare provizorie la conexiunea cu Lotul 2C Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), pentru asigurarea funcționarii independente a acestui lot. Valoarea estimată a contractului este de 6,9 miliarde lei (fără TVA), cel mai mare contract pentru un lot de autostradă, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.
Ar mai fi de spus că până la acest moment, au fost depuse oferte pentru 5 din 6 loturi, respectiv:
- Lotul 1B Miercurea Nirajului – Sărățeni (23,4 km)
- Lotul 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km)
- Lotul 1D Joseni – Ditrău (14,4 km)
- Lotul 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km)
- Lotul 2B Grințieș – Pipirig (31,5 km)
Lotul 2C Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) a fost atribuit deja Asocierii UMB – Euro Asfalt, în timp ce pentru lotul 2A Ditrău – Grințieș a fost depusă o singură ofertă, tot a asocierii româno-bosniacă. De asemenea, pentru Lotul 1C Sărățeni – Joseni s-a desemnat un câștigător: UMB.
Autostrada Unirii (A8) are 305 km și este împărțită în două tronsoane: Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ (unde au început primele lucrări) şi Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (inclusiv pod peste Prut).
Citește și: (VIDEO) Utilajele PORR au străpuns primul tunel de autostradă realizat în România!