Construcții Erbașu a demarat din acest an lucrările pe primul său lot de autostradă. Antreprenorul român care va finaliza curând noul terminal al Aeroportului Craiova și va demara lucrările la Spitalul Regional Craiova a intrat și pe viaductul de la Suplacu de Barcău, de pe Autostrada Transilvaniei (A3). Este lotul pe care americanii de la Bechtel l-au lăsat la un stadiu de execuție de 80%, în urmă cu mai bine de un deceniu.
Erbașu are termen până în vara anului viitor să finalizeze viaductul peste lacul de acumulare de la Suplacu de Barcău și tot tronsonul de 26 km dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș.
„Avem pe teren peste 315 oameni și 203 utilaje, toți cu același obiectiv: să ducem lucrările mai departe, cu profesionalism și responsabilitate.
Printre lucrările executate în prezent regăsim:
- Lucrări de drum – săpături în deblee, umpluturi, strat de formă, fundație din balast, execuție podețe prefabricate și drenuri longitudinale.
- Lucrări de consolidare – stabilizare teren cu lianți hidraulici, piloți forați, ziduri de sprijin din beton, protecție taluze cu mască drenantă și gabioane.
- Structuri – armare și cofrare fundații, elevații și suprastructură, plus lucrări de remediere și curățare a suprafețelor existente“, a transmis antreprenorul Construcții Erbașu, pe Facebook.
Construcții Erbașu lucrează la prima sa autostradă. A înregistrat un progres de 5% în două luni
Pe acest lot din județul Bihor amplasat între lotul Nurol Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km deschis în 2023) și lotul Precon, Chiribiș – Biharia (a cărui proiectare va începe în mai 2025) este construit și viaductul de la Suplacu de Barcău, cu o lungime de 1.798 metri, cel mai lung viaduct existent pe o autostradă din România. Acesta a fost construit de americanii de la Bechtel în procent de 80% și trebuie finalizat de Erbașu.
Imagini de pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău – Chiribiș a autostrăzii Transilvania (A3) au fost prezentate în aceste zile de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. El a precizat că antreprenorul român este bine mobilizat în șantier cu 313 muncitori și 202 utilaje. Potrivit șefului CNAIR, în momentul de față se execută lucrări la deblee, podețe, consolidări, armare și cofrare fundații, elevații și suprastructură.
„Lucrările au început în data de 20 ianuarie 2025, iar progresul fizic a ajuns la 5%. Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, are o valoare de 884,12 milioane lei (fără TVA).Constructorul are la dispoziție18 luni pentru execuția lucrărilor pe această secțiune cu o lungime de 26,35 km“, a anunțat Cristian Pistol.
Nodul rutier de la Chiribiș este de tip „trompetă simplă“, cu 4 bretele și un pasaj peste autostradă, iar pe lungimea lotului mai sunt 22 de structuri (poduri și viaducte). Tot pe Autostrada Transilvania, dar pe lotul Nădășelu – Zimbor, turcii de la Ozaltin vor construi cel mai lung viaduct contractat pe o Autostradă, cel de 2 kilometri de la Topa Mică, scos din contractul cu UMB.
Citește și: Ce autostrăzi și drumuri expres se deschid în 2025. Lista lui Grindeanu (VIDEO)