Coaliția de guvernare s-a decis, în sfârșit: vor fi alegeri comasate în luna iunie, europarlamentare și locale. De asemenea, vor fi liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat, oficial, deciziile din Coaliție, într- conferință de presă. Dreapta Unită vine cu propunerea organizării în iunie și a unui referendum pentru eliminarea pensiilor speciale.
Coaliția s-a decis! Alegeri comasate în iunie
Ce a spus Nicolae Ciucă
- Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarele și localele.
- Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune.
- Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține coint de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate.
- E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii.
- România a reușit să realizeze datorită stabilității atracția interesului investitorilor străini.
- Este pentru prima dată când pe timpul acestei guvernări România are o creștere economică bazată pe investiții.
- Vedem azi ce a însemnat să alocăm procente mari și sustenabile pentru investiții.
- Considerăm că prin această asumare responsabilă, în această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.
Ce a declarat Marcel Ciolacu
- Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. la un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic.
- O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale.
- Asta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat.
- Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României.
- Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație.
- Am decis și mulțumesc colegilor mei să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare.
- Doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist.
- Niciuna dintre cele două forțe politie nu se pot angaja singure în această bătălie.
- E vorba de drumul României în viitor.
- Avem două obiective importante: de a intra cu drepturi depline anul acesta și în 2026 România să fie membră OCDE.
- România e în direcția corectă. Pentru a rămâne trebuie și voință politică.
- Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea.
- În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie să avem alegerile prezidențiale.
- Parlamentare în decembrie.
Alegerile prezidenţiale vor avea loc, așadar, în luna septembrie, iar cele generale în luna decembrie, după cum a declarat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, după întâlnirea coaliţiei de guvernare.
„Am hotărât, în afară de comasare, şi o alianţă electorală între Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal pentru lista de europarlamentare, iar în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1 – 15, 8 – 22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită şi data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a afirmat Ciolacu, la finalul şedinţei decisive a coaliţiei privind organizarea alegerilor, desfăşurată la Palatul Parlamentului.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu este „împotriva democraţiei”, ci „pentru a avea o reprezentare corectă pentru români”.
„Faptul că noi am decis să facem această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, este, dimpotrivă, un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă pentru români. Am decis, şi le mulţumesc colegilor mei din PSD, astăzi, la fel ca şi colegilor din PNL, să avem şi o alianţă electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se pot angaja singure în această luptă”, a explicat liderul social-democraţilor.
Dreapta Unită îi cere lui Iohannis să convoace referendum pentru eliminarea pensiilor speciale
La rândul lor, liderii alianței Dreapta Unită au anunțat, miercuri, că vor face o solicitare oficială către președintele Klaus Iohannis să convoace pe 9 iunie un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale.
„Îi vom cere lui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare oficială, să convoace referendum pe eliminarea pensiilor speciale, așa cum a convocat referendum pe justiție în 2019. E aceeași procedură. Dreapta Unită susține că poporul român trebuie să se pronunțe asupra pensiilor speciale. Eliminarea pensiilor speciale este una dintre reformele incluse de USR în PNRR, de care depind miliarde de euro din fondurile europene”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.
„Vom formula și o solicitare oficială prin care îi cerem președintelui Klaus Iohannis să mai adauge o urnă lângă cele pe care le va înghesui în aceeași secție de votare, mutilând democrația cei de la PSD și PNL prin comasarea pe care au pregătit-o. Lângă două alegeri, mai e loc și de un referendum și eu sunt convins că românii s-ar bucura să se poată pronunța pe această temă care e de interes major. Aceasta este solicitarea Dreptei Unite. Este o întrebare care frământă societatea românească și este bine ca românii să se pronunțe pe acest subiect odată pentru totdeauna”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac.
„În Constituție se prevede că toți cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Pensiile speciale reprezintă un privilegiu pentru beneficiarii acestora. Obiectivul Dreptei Unite este de a readuce litera și spiritul Constituției în legea care reglementează calculul pensiei cetățenilor români”, a declarat președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban.
Citește și: Exodul continuă! PSD Olt „transferă“ pe bandă rulantă de la PNL