Secțiunea 4 a A1 Sibiu – Pitești a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 47,14%, iar lucrările sunt în grafic și la primul tunel săpat pentru o autostradă din România. Este vorba de secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km) a autostrăzii Sibiu – Pitești și de tunelul săpat în premieră prin Dealul Momaia din județul Argeș. Tunelul are în total 2,6 km, câte 1,3 km pe sens.
Secțiunea 4 a A1 Sibiu – Pitești a ajus aproape la jumătate, iar la primul tunel săpat pentru o autostradă din România se lucrează non-stop. Potrivit CNAIR, drumurile tehnologice sunt executate în proporție de 100%, procentul fizic de executie piloti forați este de 100%, volumul de beton turnat la structuri până în prezent este de 57.000 mc, iar fundațiile la podețe sunt realizate în număr de 12 din totalul de 16. De asemenea, cele două stații de betoane din organizările de șantier au fost finalizate și sunt funcționale 100%.
Conform Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere, în baza de producție de prefabricate se execută grinzile și predalele necesare structurilor drumului, iar până în momentul de față au fost executate 279 de grinzi prefabricate și aproximativ 12.800 m2 predale. „Antreprenorul lucrează într-un ritm susținut și este mobilizat corespunzător, pe șantier fiind prezenți 685 de muncitori și 220 de utilaje și echipamente“, a anunțat CNAIR SA.
A1 Sibiu – Pitești. În ce stadiu este primul tunel săpat pentru o autostradă din România
Tronsonul de 9,86 km Curtea de Argeș – Tigveni va avea 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. De asemenea, este cuprinsă și construcția unui nod rutier la Tigveni, care va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești. Cea mai importantă lucrare este tunelul săpat prin Dealul Momaia, la care austriecii de la PORR lucrează non-stop.
Tunelul se execută cu tehnologie NATM (New Austrian Tunneling Method) de o echipă internațională de profesioniști, care lucrează 24 de ore din 24. Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul. Conform CNAIR, săpăturile la primul tunel forat pentru o autostradă din România au ajuns la 890 m în galeria dreaptă și la 760 m în galeria stângă, din totalul de 1.300 m pe sens. În prezent, se toarnă radierul la tunelul din stânga circa 12,5 metri/pe zi, 140 m3 pe tronson. Urmează montarea schelelor pentru hidroizolație și armătură, precum și montarea cofragului de betonare.
Contractul cu PORR a fost semnat în noiembrie 2021 și are o valoare de circa 1,7 miliarde de lei. După ce s-a realizat proiectarea, în anul 2023 s-a trecut la lucrările propriu-zise pentru autostradă, inclusiv la tunelul de la Momaia. Termenul de finalizare a secțiunii 4 este anul 2027.
Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km)
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: 47,14%;
Termen contractual deschidere: 2027.
Citește și: (VIDEO) Începe în forță construirea secțiunii 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești!