Decizia autorităților de a închide pe timp de zi circulația pe Valea Oltului (DN 7), unul dintre cele mai tranzitate drumuri din țară, pentru defrișarea unei zone de circa 9 km de pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești, a creat isterie în rândul șoferilor. Restricțiile vor fi instituite în perioada 8 iulie – 9 august, între orele 06:00 – 20:00, însă situația nu este acceptată sub nicio formă de transportatori.
Oficialii de la Transporturi susțin că restricțiile impuse acum sunt necesare pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Pitești, că operațiunile de defrișare a versantului care trece în aliniamentul DN 7 nu se pot executa în altă perioadă și nici sub trafic, din cauza riscului de accidente.
„Aceste lucrări nu pot fi făcute sub trafic, ar pune în pericol viața celor care trec prin zonă (…) Din 8 iulie până pe 9 august vor fi făcute aceste lucrări care sunt foarte necesare pentru autostrada Sibiu – Pitești (…) Nu există alte variante. Vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări! Trebuie să fie tăiați acești arbori care riscă, în mare măsură, să ajungă pe carosabil și să pună în pericol siguranța circulației“, a susținut ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Valea Oltului devine Valea Plângerii șoferilor! Ce spune CNAIR despre traficul pe DN 7
Într-o postare pe Facebook, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține că realizarea autostrăzii Sibiu – Pitești este esențială pentru România.
„În lungime de 122 de km, această autostradă face parte din Coridorul 4 Paneuropean (Coridorul Rin – Dunăre). Marea majoritate a transporturilor de persoane și de mărfuri pe ruta Est – Vest (Constanța – Nădlac) tranzitează acum această zonă pe DN7, în condiții care nu oferă suficient confort și siguranță rutieră. De aceea, construcția celor două secțiuni care traversează Carpații nu mai poate fi amânată! Secțiunea 2 (Boița – Cornetu) este una dintre acestea, iar de operațiunile de defrișare a versantului (derulate în perioada 08 iulie – 09 august) depind următoarele etape ale construcției care trebuie finalizată în 2028“, a fost mesajul CNAIR.
Compania mai susține că lucrările nu pot fi amânate din cauza vremii din zona montană și că o amânare ar însemnat 10 luni de întârziere a proiectului și penalizări financiare. Concret, se va închide porțiunea de 8 km dintre Boița și Lazaret a DN 7, unde vor fi tăiați circa 20.000 de arbori de pe traseul secțiunii 2 a A1 Sibiu – Pitești, pentru se va construi și un drum de acces pentru viitoarea autostradă. „Efectiv nu se poate fără închidere de trafic, să nu existe niciun fel de risc pentru cei care tranzitează DN7“, explica și Ionel Irinel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Asociația Pro Infrastructură este de altă părere
Asociația Pro Infrastructură, cea mai cunoscută organizație non-guvernamentală care monitorizează marile proiecte de infrastructură rutieră, este de altă părere:
„Ministrul Grindeanu ne-a anunțat că închiderea DN 7 între Boița și Brezoi este «singura soluție». Fals. Este soluția la îndemâna birocratului CNAIR indolent și a antreprenorului general turc care e doar cu Mapa, nu și cu sapa. Soluția decentă într-o țară normală ar fi fost devierea traficului în zona afectată prin mutarea DN7 pe celălalt mal al Oltului cu un pod (temporar) și folosirea infrastructurii existente. Dar asta presupune gândire, bani, muncă birocratică și, mai ales, asumare.
Greu de crezut că închiderea va fi doar de o lună. Nu ar fi exclus să dureze dublu. Mai mult, defrișările acestea se fac doar pentru studiul geotehnic (foraje), NU lucrări. Acelea vor fi… la Sfântul Așteaptă. Iar în timpul lucrărilor vor veni, probabil, alte restricții. Treceți Carpații pe unde apucați. Nu știm pe unde o să ocolească traficul de mediu și lung parcurs, cei care merg în vacanță sau transportatorii, dar localnicii ar avea o variantă neașteptată. Deci… poftiți în vagoane! Ce? Cum? A observat cineva din Ministerul Transporturilor sau CNAIR că avem o cale ferată pe celălalt mal al Oltului și că poate fi o alternativă viabilă pentru transportul local? Cerem oficialilor MT și ARF să introducă trenuri suplimentare pe ruta Câineni-Sibiu. Pe calea ferată se fac 76 de minute, față de cele 42 minute pe DN 7“.
Soluțiile propuse de API
„Dacă exista niște gândire anticipativă în minister, se puteau repara și cei 3 km restricționați la 30 km/h între Valea Mărului și Podu Olt, cât și ceilalți 3 dintre Tălmaciu și Sibiu. Ba chiar cu niște gândire suplimentară, se refacționa toată linia între Câineni și Podu Olt și se găseau metode de creștere a vitezei care acum e 50 km/h.
Mai avem! Se putea face și un pod temporar la Boița. Și o haltă care să asigure accesul localității la calea ferată. Sunt doar 300 de metri între Boița și linie, dar cea mai apropiată gară este la 5 km în Tălmaciu. Un pod la Boița ar fi foarte util în următorii 8-10 ani cât se va lucra la autostradă. Și firește și după aceea, că doar nu-l demolezi. Dar cine să gândească feroviar în țara politicienilor-șoferi cu girofar albastru?!“, mai precizează Asociația Pro Infrastructură în postarea de pe Facebook.
Grindeanu se prezintă astăzi pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești
Ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, va verifica astăzi stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunile 2 și 4. Ministrul va susține și declarații de presă și cel mai probabil va explica situația de pe secțiunea Boița – Cornetu. În orice caz, transportatorii sunt revoltați și cer autorităților ca traficul TIR-urilor să fie permis și pe timp de zi pe DN 1 și pe autostrada București- Ploiești. „Nu cred că aducem un impediment foarte mare în circulație pe aceste două drumuri. Hai să găsim soluții și pentru transportatori. Pentru toată lumea, până la urmă“, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
Rutele alternative propuse înseamnă sute de kilometri în plus. Una dintre rute ar fi Defileul Jiului. Ca să ajungă de la Râmnicu Vâlcea până la Sibiu, de exemplu, șoferii vor fi nevoiți să facă un drum de 360 de kilometri, care durează peste cinci ore. Traseul actual, pe DN 7, se parcurge într-o oră și jumătate. Altă rută ocolitoare este DN 1, prin stațiunile de pe Valea Prahovei, un traseu oricum aglomerat. Astfel, un drum București – Sibiu, care pe DN 7 se face în 3 ore și jumătate, se va prelungi la patru ore și jumătate. Pentru mașinile mici, o altă variantă ar fi Transfăgărășanul – aproape 100 de kilometri în plus, dar având în vedere dificultatea traseului durata va crește cu 2 ore și 20 de minute.
În zona șantierului de pe sectorul închis vor fi instituite filtre ale poliției, iar la anumite intervale dimineața (între orele 07:00 – 07:30), când oamenii pleacă la serviciu, dar și după amiaza (între prele 16:00 – 16:30), când revin acasă, traficul va fi deschis, dar se va circula doar însoțit.