Autor: Tudor ARTENIE
Vă veți vaccina sau nu? Aceasta pare întrebarea care frământă lumea acum lumea tulburată de COVID-19. Un sondaj al companiei Ipsos în perioada iulie-septembrie 2020 arăta că doar 6 din 10 români s-ar vaccina împotriva acestui „inamic”. La nivel global (sondajul a fost realizat în 28 de țări și au răspuns peste 20.000 de adulți) raportul este diferit: 3 din 4 oameni s-ar vaccina. Suntem, alături de Ungaria, Polonia și Rusia, la coada clasamentului.
De ce nu s-ar vaccina românii?
Sunt mai multe motive, nu doar unul. Astfel, românii nu s-ar vaccina de teama posibilelor efecte adverse ale serului. Un alt motiv: posibila lipsă de eficacitate a vaccinului. Ambele răspunsuri sunt legate de faptul că cercetarea a durat foarte puțin față de timpul relativ îndelungat de cercetare și testare a unui nou vaccin.
Un posibil alt motiv este legat de faptul că tehnologia de producere a noilor vaccinuri antiCOVID-19 este bazată pe genetică. Oamenii de știință spun că noua formulă de realizare a vaccinurilor este mai bună și are rezultate mai rapide. Dar oamenii simpli ridică întrebători din sprâncene: dacă ne afectează cumva genetic?
De aici, până la teoria conspirației nu mai este decât un pas!
Un pas mic, pe care noi, românii, îl facem foarte ușor. Dincolo de plăcerea de a găsi explicații „profunde” pentru fenomene care au nevoie de explicații științifice (și nu suntem toți oameni de știință), vaccinul acesta se suprapune cu o perioadă de intense alte provocări care au dus la scăderea încrederii în autorități.
De la „o simplă răceală”, la „îmbogățirea industriei farmaceutice” – avem parte de toate motivele pentru a nu ne vaccina.
Responsabilitatea vaccinării revine autorităților statului. Dar cum să ai încredere într-un stat care acționează haotic în situația aceasta de criză acută? Cum să ai încredere într-un președinte preocupat să restrângă drepturi fundamentale? Restrângeri perfect neconstituționale! Era nevoie de Stare de Urgență pentru a interzice deplasările noaptea. Un președinte care a cerut alegeri cu orice preț și chiar a făcut campanie pentru un partid (tot neconstituțional!)? Cum să ai încredere într-un guvern care a dat tunuri cu măști de protecție? Sau în guvernul ce va veni, preocupat de împărțirea funcțiilor? Ce îți poate spune un ministru de interne cu grave deficiențe intelectuale? Ajunge, oare, să vorbească prost public, dar bine îmbrăcat în geacă de piele „ca în filme”? Cum să crezi doi medici cu nume mari care au intrat în politică deodată profitând, practic, de pandemie?
Faptul că românii ezită să accepte această campanie de vaccinare este, iată, lesne de explicat.
Oare suntem pregătiți ca stat sau ni se livrează din nou basme la televizor? Ca să accepți vaccinul, trebuie să ai încredere în cei care îl produc. Dar și în cei care îl livrează și organizează campania de vaccinare.
Când aproape 70 la sută dintre românii cu drept de vot aleg să nu voteze, este limpede că suntem în fața unei crize majore de încredere în politicieni. Prin urmare, și criză de încredere în autorități. Faptul că lipsim de la vot nu are (cel puțin aparent), aceleași consecințe directe asupra noastră ca vaccinul – fie că ne vaccinăm, fie că nu.
Așa că sfârșitul de an ne găsește bulversați. Cu virusul care face ravagii, dar și cu o criză economică acută. Era nevoie ca guvernul să facă mult mai mult pentru oameni și firme, așa cum au făcut alte guverne, dar…
Suntem la capătul unui an extrem de greu și vom avea de ales, la începutul anului viitor, între a ne vaccina sau nu!… Dumneavoastră ce veți alege?