Contractul pentru construcţia primei faze a gazoductului BRUA a fost semnat marţi, 28 noiembrie, de către compania naţională de transport al gazelor Transgaz, în cadrul unei ceremonii la Palatul Victoria. Este un proiect important care ar urma să contribuie la reducerea dependenţei statelor din centrul Europei de gazele ruseşti. Autorităţile române dau asigurări că proiectul va fi finalizat în timp util şi în condiţiile asumate.
Lucrările au fost împărţite în trei loturi, astfel fiind semnate trei contracte. Pentru două loturi, licitaţia a fost câştigată de două consorţii conduse de Habau PPS Pipeline Systems, companie austriacă prezentă şi în România, cu sediul la Ploieşti, iar pentru un lot de un consorţiu condus de INSPET SA, cu sediul tot la Ploieşti. Valoarea contractelor, conform anunţului de participare de pe SEAP, este de 1,28 miliarde lei, fără TVA.
Proiectul BRUA, numit după iniţialele ţărilor prin care trece, îşi propune să scape Europa de monopolul gazelor ruseşti. Conducta ar urma să lege reţelele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Practic, gazele naturale din regiunea caspică şi din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, vor putea ajunge în Europa Centrala.
Prin conducta BRUA ar urma să fie transportate spre Austria şi alte state din Uniunea Europeana şi gazele extrase din Marea Neagră, însă în etapa a doua a proiectului.
Gazoductul va avea doar pe teritoriul României 528 de kilometri. Va porni de Giurgiu şi va trece prin Argeş, Vâlcea, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Prin conducta din România vor trece un miliard şi jumătate de metri cubi de gaz pe an spre Bulgaria şi 1,75 de miliarde spre Ungaria, pentru ca în a doua etapă capacitatea să crească la 4,4 miliarde.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la 480 de milioane de euro, iar un sfert din bani sunt fonduri nerambursabile