Autor: Tudor ARTENIE
La fel ca PNL, USR-PLUS se pregătește pentru un congres în care să își aleagă președintele. În aprilie anul trecut, USR, condusă de Dan Barna, și PLUS, partid condus de Dacian Cioloș, s-au unit și au format USR-PLUS. Alianța a devenit un singur partid, condus acum de doi copreședinți.
Reorganizarea USR-PLUS înseamnă mai mult decât un președinte pentru următorii patru ani.
După ce Nicușor Dan, omul care a fondat USR, a plecat din propriul partid, „salvatorii României” s-au grupat în jurul lui Dan Barna. Omul care a adus la guvernare o parte din figurile publice de azi ale USR-PLUS, Dacian Cioloș, a preferat să preia un partid mai mic, iar apoi să-i dea forță lipindu-l de USR printr-o alianță. Probabil că strategii din spatele celor două partide au mizat pe faptul că funcționarea în alianță va aduce mai multe voturi, deși PLUS exista ca partid doar pe hârtie. Sigur este însă faptul că Dacian Cioloș, după ce s-a expus pe afișele electorale ale PNL, dar nu și-a asumat o candidatură liberală, s-a „ascuns” pe listele europarlamentare ale alianței. Iată-l acum la Strasbourg. Protejat de votul direct al cetățenilor români, Dacian Cioloș a fost și a rămas la marea masă a decidenților din stat.
Unirea partidelor care au format Alianța USR-PLUS obligă cele două partide să își schimbe logica funcționării.
Așa cum PDL s-a topit în PNL, PLUS, cu o forță electorală evident mai mică decât cea a USR, s-a plasat la nivel de egalitate cu aceasta. Însă la congresul de alegeri, în mod logic, candidații la funcții în partid din partea lui Cioloș vor fi copleșiți numeric de cei ai lui Barna. Ceea ce ne-au arătat însă până acum aleșii celor două partide nu ține de logică…
Listele de candidați la alegeri și demnitățile în stat. Capitole care nu reflectă raportul real dintre partidele alianței și forța electorală a fiecăruia.
Practic, „bucățica” politică a lui Dacian Cioloș a primit jumătate din tortul rezultatului electoral al alianței. Această împărțire frățească ar fi putut fi explicată, în condițiile în care PLUS e un partid minor, doar dacă Dacian Cioloș ar fi putut influența decisiv ascensiunea alianței prin propria sa performanță. Însă dl Cioloș nu a candidat niciodată pe cont propriu, la nimic, iar evoluția carierei sale politice și în funcții înalte din stat s-a bazat exclusiv pe numiri. Prin urmare, nimeni nu poate ști dacă dl Cioloș este un „tractor” electoral, sau este, mai degrabă, o remorcă iubită în sferele înalte ale statului român. Sfere care l-au propulsat și în poziția de comisar european. Să nu uităm, statele fac propuneri, nu alege Comisia Europeană de capul ei.
Dacian Cioloș i-a propus lui Dan Barna ca niciunul dintre ei să nu candideze. Încă un „om nou” la funcția de președinte? Cine?
Dl Barna a refuzat. Dl Cioloș va trebui să decidă dacă își va asuma, pentru prima dată în viața sa politică, o candidatură uninominală. Dacă nu, va trebui să delege pe cineva. E nevoie de un candidat din partea aripii PLUS. Poate Anca Dragu, președinte al Senatului, poate Dragoș Tudorache sau chiar Vlad Voiculescu.
Dorința de a nu candida a dlui Cioloș îi vine mănușă înaltului domn Barna. Acesta a și început o amplă campanie de comunicare prin care se străduiește să „acopere” toate temele zilei. „Atacă” orice. De la anularea pensiilor speciale, la susținerea pentru Clotilde Armand. Un primar USR aflat în război cu firma de salubritate a sectorului 1 din București.
Însă nici Dan Barna nu e scutit de probleme.
Dl Barna trebuie să își facă propagandă. Și, deși e vicepremier, nu ezită să își atace colegii liberali din coaliția aflată la guvernare. Iar dacă nu o face el direct, o fac „trompetele” din partid. De unde se vede că aparatul de comunicare al USR nu s-a unit cu aparatul colegilor.
Pe de altă parte, inclusiv presa prietenă a progresiștilor anunță că dl Barna e pândit de un dosar penal pentru posibile ilegalități cu fonduri europene. Dacă dosarul nu explodează și nici Dacian Cioloș nu se răzgândește, dl Barna va câștiga relativ lejer alegerile din partid. Dar nu știi niciodată de unde sare iepurele!…
În PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu s-au așezat deja în block-starturi pentru viitorul congres. La USR-PLUS lucrurile încă nu sunt clare. Iar lipsa de claritate nu vine numai din dezechilibrele inerente unei fuziuni. Ea vine, mai ales, din lipsa de asumare politică pe care Dacian Cioloș continuă, inexplicabil (?!), să o demonstreze.