Consiliul Uniunii Europene este condus, de la începutul lunii iulie 2024, de Ungaria, care a preluat conducerea rotativă de la Belgia. Janos Boka, ministrul afacerilor europene al Ungariei, a declarat că Budapesta va acționa ca mediator imparțial, dar totodată va sublinia viziunea acesteia asupra Europei, arată portalul eurostiri.ro.
La Bruxelles în schimb promisiunile Ungariei nu sunt de natură să instaureze starea de calm, îngrijorările fiind date de istoricul exceselor antidemocratice și de legăturile Budapestei cu Kremlinul. Politica Ungariei, care a atras critici pentru pozițiile sale privind statul de drept și imigrația, este așteptată să devină un punct central al dezbaterilor în următoarele luni. Temerile sunt legate de încercarea Ungariei de a-și impune propria agendă, fiind binecunoscute pozițiile critice ale acesteia față de deciziile UE de a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia, dar și viziunea privind statul de drept și imigrația.
În timp ce Ungaria își asumă rolul de președinție activă, experții avertizează că Viktor Orban va încerca să influențeze agenda politică europeană, dar cu o „marjă de manevră limitată“. În ciuda puterii semnificative pe care o oferă președinția rotativă, diplomații europeni subliniază că deciziile cheie au fost deja stabilite în timpul președinției anterioare a Belgiei, arată eurostiri.ro.
Viziunea eurosceptică, mai punctează sursa citată, se observă inclusiv din comunicarea agresivă, premierul Ungariei Viktor Orban adoptând sloganul provocator „Make Europe Great Again”, preluat de la fostul președinte american Donald Trump.