Un sat din Oltenia a fost selectat în Programul Best Tourism Villages 2024. Este vorba de Polovragi, din județul Gorj, care alături de satul Breb, din județul Maramureș (comuna Ocna Șugatag), a fost inclus în Programul Upgrade al competiției internaționale Best Tourism Villages – 2024. Rezultatele au fost anunțate, zilele trecute, în cadrul Consiliul Executiv al UN Tourism, întrunit la Cartagena de Indias, în Columbia.
Best Tourism Villages este o inițiativă globală a UN Tourism, creată pentru a identifica exemple remarcabile de destinații rurale din statele membre ale organizației, care valorifică și conservă patrimoniul cultural și natural. Polovragi oferă câteva obiective turistice de neratat precum Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Cheile Oltețului și Crucea lui Ursache (monumentul memorial ridicat în anul 1800, o mărturie a existenţei Căpitanului de plai Ursache, care a străjuit aceste locuri la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi la începutul secolului al XIX-lea).
La această ediție, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a susținut participarea României prin transmiterea a șase propuneri de sate turistice: Jurilovca (județul Tulcea), Vânători-Neamț (județul Neamț) și Breb (județul Maramureș), destinații care au fost selectate în cadrul competiției naționale din 2024, și Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți) și Gura Siriului (județul Buzău), selectate anul anterior.
Best Tourism Villages 2024. Ce avantaje au satele selectate
Satele Polovragi și Breb (foto) au fost incluse în Programul Upgrade al competiției internaționale Best Tourism Villages 2024. Programul Upgrade al UN Tourism acordă sprijin satelor alese pentru dezvoltarea și îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca fiind mai puțin dezvoltate, crescând, astfel, competitivitatea acestora pe piața turistică internațională.
Aceste destinații rurale vor putea candida din nou la titlul de Best Tourism Village, printr-o procedură simplificată, fiind, de asemenea, integrate în rețeaua globală Best Tourism Villages, care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici.
Procesul de selecție a avut în vedere criterii referitoare la resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lațului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini).
În cadrul aceleiași competiții, din România au mai fost selectate următoarele destinații rurale: Rășinari (județul Sibiu), desemnat „Best Tourism Village“ în 2022, și Ciocănești (județul Suceava), care a participat la Programul Upgrade în 2023.
Citește și: (VIDEO) Târgul de Crăciun de la Craiova, văzut de sus. NU a fost Revelionul! Imagini superbe