Un liceu monument istoric din Oltenia, înființat în anul 1888, va intra în reparații capitale. Unitate de învățământ renumită în zonă, Liceul Teoretic „Ioniță Asan“ din Caracal va beneficia de restaurare și consilidare, cu fonduri de la bugetul de stat. 15 milioane de euro sunt disponibili prin Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase“ pentru renovarea Liceului „Ioniță Asan“, contractul de finanțare fiind semnat din aprilie 2024.
Cu banii asigurați, Primăria Caracal a demarat licitația pentru „Restaurarea, consolidarea și dotarea Liceului Ioniță Asan“. Pe lângă execuția de lucrări, contractantul va asigura utilajele și echipamentele tehnologice și funcţionale (inclusiv montajul acestora), precum și dotările necesare, stabilite în proiectul tehnic, se specifică în anunțul de participare la licitație.
Valoarea estimată a lucrărilor, rezultată în urma proiectării, este de 65.034.334,25 lei fără TVA, adică 77,4 milioane de lei (15,5 milioane de euro). Durata de execuție este de 12 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Conform caietului de sarcini, garanția lucrărilor trebuie să fie de minim 5 ani.
Un liceu monument istoric din Oltenia, înființat în anul 1888, va fi restaurat. Ce lucrări trebuie executate
Procedura de achziție a lucrărilor a fost postată în sistemul electronic pe 26 septembrie, iar ofertele sunt așteptate până la data de 14 octombrie. Cine va veni cu cel mai bun raport calitate – preț va obține și contractul de 15 milioane de euro. Prețul oferit reprezintă 70% din ofertă, diferența fiind făcută de experiența șefului de șantier (30%).
Ce lucrări trebuie executate la Liceul „Ioniță Asan“? Potrivit caietului de sarcini, la clădirea veche de 136 de ani se refac pardoselile și tencuielile existente, cu excepția picturii murale de la parter, se dă cu lavabil și se schimbă gresia și faianța din grupurile sanitare. Se va înlocui integral tâmplăria interioară și exterioară cu una din lemn stratificat, se desface integral șarpanta exitentă din lemn, afectată de infiltrațiile de apă, se reface învelitoarea cu tablă din titan-zinc și solzi de tablă titan-zinc, pentru restul clădirii urmând să se folosească țiglă ceramică.
De asemenea, se desfac tencuielile existente pentru inspectarea pereților din zidărie, unde este cazul. Fațada clădirii se va desprăfui, curăța și se va vopsi în culorile originale. Constructorul va trebui să placheze toți pereții de interior, pentru mărirea capacității de rezistență și să consolideze fundațiile existente. Se va reface pardoseala de la parter, prin turnarea unei plăci de beton armat de 10 cm, se va suprabetona și placa de beton de la etaj, se vor reface instalațiile electrice și termice.
Totodată, vor fi instalate și unități de climatizare care vor funcționa permanent pe durata desfășurării activității didactice. Liceul „Ioniță Asan“ este încadrat ca monument istoric arhitectural de clasa B, care figurează în Lista monumentelor istorice din patrimoniul cultural local din mediul urban.
Citește și: Director nou la ALRO. Gheorghe Dobra se retrage, Marin Cilianu preia funcția de director general