Un tânăr din Rovinari vrea să demonteze mitul conform căruia numai ardelenii produc palincă. Adrian Răducan are de gând să înceapă în acest an producția de palincă și spune, mai în glumă, mai în serios, că îi va pune etichete cu „Palincă din Ținutul Oltenesc”. Se va axa pe fructe, în special pe mure, că tot are ditamai producția de câteva tone.
Cum a început totul?
Adrian e oltean get beget. După mai multe încercări de a-și face un rost în Rovinari, nefiind nici miner, nici energetician, a decis să plece în Spania. A lucrat ca bucătar la un restaurant. În 2016 strânsese ceva bani și a decis să investească acasă. Cum bani de restaurant nu avea, s-a tot gândit ce ar putea face. Soția lui e din Arcani, unde avea și ceva teren. Așa că a decis să se orienteze spre agricultură și să producă …mure.
„Eu practic până în 2016 nu am avut treabă cu agricultura. Tot ce am învățat despre cultura murului a fost din cărți de specialitate, internet și prin experiența proprie, care am căpătat-o în timp. A trebuit să investesc bani în plantele de muri, spalieri, sârmă, motocultor și motocoasă… Am plecat de la zero”, povestește Adrian.
Murele au devenit o afacere interesantă
Adrian a cumpărat butașii de mur de la un cultivator din Vâlcea. „Un băiat deosebit. M-a ajutat foarte mult la început, mi-a dat butasi de muri și mi-a oferit tot timpul consiliere. Anul trecut au început să intre pe rod, am avut undeva în jur de 3 tone de mure. Anul acesta mă aștept la producție cel putin dublă, cu toate că mulți spun că va fi secetă. Trei ani de zile doar am investit, abia de anul trecut am început vânzarea și să mai scot din profit”, mai spune el.
O simplă căutare pe internet arată că producătorii de mure s-au înmulțit la noi, data fiind cererea atât pentru piața internă, cât și externă. „Este o afacere rentabilă”, spune Adrian, care numai în Gorj cunoaște vreo 30 de oameni care au astfel de culturi, de diferite întinderi – de la 500 de metri până la 5 hectare.
Murele din Arcani ale lui Adrian Răducan sunt din soiul „fără spini”, ThornFree și se întind deocamdată pe o jumătate de hectar de teren.
„O să vând palincă oltenească și în Ardeal”
Anul trecut a vândut cele trei tone chiar de la plantație, nici nu a fost nevoie să le transporte undeva. Le-a dat cu 12 lei kilogramul. Și dacă avea mai multe, le-ar fi vândut și pe-acelea.
„Anul acesta lucrez la un nou proiect. Vin de mure, siropuri, dulceață și, nu în ultimul rând, palincă. E această idee cu palinca făcută numai de unii… Este o prejudecată și vreau să o depășim. O să fac eu palincă așa cum trebuie, dar aici în Oltenia, și cred că am să o și numesc, fără nicio notă politică sau etnică sau de vreun fel, Palincă din Ținutul Oltenesc.
Doresc ca pe viitor să începem să investim la o scară largă. Anul acesta voi face puțin din fiecare pentru vânzare să studiez piața și să văd pe ce produse ma voi axa și în funcție de acest lucru voi incerca sa fac un proiect cu fonduri europene. Vreau să vând palincă oltenească în toată România, inclusiv în Ardeal și, de ce nu, și în Ungaria. Ei fac palincă de pere, de gutui… merge foarte bine. Va merge și cea de mure”, ne-a mai declarat Adrian Răducan.
Cât de greu e să cultivi mure?
E greu când pleci de la zero, nu ai echipe de oameni, nu ai utilaje și nici milioane de investit. Adrian nu îndeplinește deocamdată condițiile pentru a accesa fonduri europene, pentru că nu are un minim de 2,5 hectare dintr-o bucată. „În fiecare an sunt cheltuieli, că murii au nevoie de întreținere. De exemplu numai la tăiat eu îi tai de două ori pe an. Îi tai o dată primăvara, înainte să intre în vegetație, si mai fac, cum se zice popular, tăierea în verde pe care o fac pe la sfârșitul lui iunie.
Munca o facem în familie – cumnați, mama cu tata și plus mai luăm câte un zilier ca să ne ajute. A trebuit să investim destul la început, și gropile pentru plantele de muri le-am făcut cu foreza pe care a trebuit să o cumpăr. Am cumpărat destule utilaje. Fără utilaje nu poți face nimic, agricultura nu se mai face cu sapa. Trebuie investit, că forță de muncă nu mai este.
Și că să devenim competitivi trebuie să investim în utilaje”.
Adrian și-a făcut multe relații în Spania și chiar ar avea piață de desfacere acolo. Dar ei vor un tir o dată, nu 300 de kilograme. Și pentru asta e nevoie să se extindă. Planul lui e să ajungă la 10 hectare. Ca să aibă atât pentru a livra fructe proaspete, cât și pentru dulceață și palincă.