Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că este de competența autorităților din România să decidă dacă înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) respectă cererile de independență, potrivit unui comunicat al Curții.
Curtea s-a pronunțat într-o cauză inițiată la CJUE de Forumul Judecătorilor, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și câteva instanțe din România.
Ponta: Sunt sătul să văd interese mascate după minciuna „Așa cere Europa”
Fostul premier Victor Ponta, care a fost procuror, a făcut un comentariu pe această temă:
„De la începutul acestui scandal ridicol câțiva oameni raționali am încercat să explicăm o evidență : modul în care se organizează într-o țară membră a UE anumite unități de parchet sau instanțe NU este reglementat prin Directive sau “aquis” ! Fiecare țară își stabilește sistemul judiciar! Vreți să desființați Secția – votati în Parlament ! Dar nu mai veniți cu invenția că “așa ne cere Europa”!
Am auzit atâtea strigăte și aberații juridice de la tot felul de oameni politici ( dar nu numai oameni politici ) în acești ani : “vom fi excluși din Europa” , “vom fi condamnați de UE” , “toată Europa condamnă Sectia Specială” bla bla bla !
Acum avem decizia Curții de Justitie a UE referitoare la Sectia Specială – o decizie pe care toți o cunoșteam de la început : “este la latitudinea autorităților române” – adică a Parlamentului ! Care Parlament poate să o înființeze, să o modifice sau să o desființeze !
Recunosc că sunt sătul să văd de atâtea ori interese meschine de politică internă care sunt acoperite cu minciuna “așa spune Europa” !
Dacă sunteți curioși să vedeți cine strigă cel mai tare îi găsiți ușor și la USR PLUS și la PNL si prin alte “zone” asa zis apolitice – dar ne pierdem timpul ! Data viitoare vor face la fel !”, scrie Ponta.
Secția Specială a fost înființată în 2018 prin votul majorității PSD-ALDE-UDMR. O parte din magistrați au cerut desființarea ei, considerată un instrument de presiune asupra judecătorilor și procurorilor incomozi.
Ce spune Curtea de Justiție a Uniunii Europene despre SIIJ:
„Curtea precizeaza ca, pentru a fi compatibila cu dreptul Uniunii, o astfel de reglementare trebuie, pe de o parte, sa fie justificata de imperative obiective si verificabile legate de buna administrare a justitiei si, pe de alta parte, sa garanteze ca aceasta sectie nu poate fi utilizata ca instrument de control politic al activitatii judecatorilor si a procurorilor mentionati si isi exercita competenta cu respectarea cerintelor prevazute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumita in continuare „carta”). In lipsa indeplinirii acestor cerinte, reglementarea mentionata ar putea fi perceputa ca urmarind instituirea unui instrument de presiune si de intimidare a judecatorilor, ceea ce ar aduce atingere increderii justitiabililor in justitie. Curtea adauga ca reglementarea nationala in discutie nu poate avea ca efect nerespectarea obligatiilor specifice care ii revin Romaniei in temeiul Deciziei 2006/928 in domeniul luptei impotriva coruptiei.
Revine instantelor nationale sarcina de a verifica daca reforma care a condus in Romania la infiintarea unei sectii specializate in cadrul Ministerului Public, insarcinate cu anchetarea judecatorilor si a procurorilor, precum si normele privind numirea procurorilor incadrati in aceasta sectie nu sunt de natura sa faca sectia mentionata permeabila la influente exterioare. In ceea ce priveste carta, revine instantelor nationale sarcina de a verifica daca reglementarea nationala in discutie nu impiedica examinarea intr-un termen rezonabil a cauzelor referitoare la judecatorii si la procurorii vizati”.