duminică, martie 23, 2025
8.1 C
Craiova

UE anunță noi măsuri de sprijin pentru sectorul agroalimentar

Comisia Europeană a publicat luni cel mai recent pachet de măsuri excepționale pentru a oferi mai mult sprijin sectoarelor agricole și alimentare care sunt cele mai afectate de criza provocată de coronavirus, inclusiv despăgubiri pentru fermieri și întreprinderile mici din industria alimentară.

Principalele măsuri de sprijin

Măsurile de piață excepționale propuse luna trecută sunt acum întru totul adoptate și publicate și includ:

  1. Ajutoare pentru depozitarea privată. Comisia va sprijini acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) și a produselor din carne (carne de vită, de oaie și de capră). Această măsură permite retragerea temporară a unor produse de pe piață, timp de minimum 2-3 luni și de maximum 5-6 luni. Cererile de participare la schemă vor putea fi transmise începând cu data de 7 mai 2020. Această măsură vizează stabilizarea pieței prin reducerea temporară a ofertei disponibile.
  2. Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței. Comisia va acorda flexibilitate în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței în sectorul vitivinicol, în cel al fructelor și legumelor, în cel al măslinelor de masă și al uleiului de măsline și în cel apicol, precum și a programului UE pentru școli (care vizează laptele, fructele și legumele). Această flexibilitate vizează limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea piețelor. În plus, va permite reorientarea priorităților în materie de finanțare spre măsuri de gestionare a crizelor.
  3. Derogare temporară de la normele Uniunii în materie de concurență. Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP) permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme ale UE în materie de concurență în situații de dezechilibre grave pe piețe. Comisia a adoptat astfel de derogări pentru sectorul laptelui, pentru cel al florilor și pentru cel al cartofilor. Aceste derogări le permit operatorilor să se auto-organizeze și să pună în aplicare măsuri de piață fiecare la nivelul său pentru a-și stabiliza sectoarele, cu respectarea funcționării pieței interne, pentru o perioadă maximă de 6 luni. Iată câteva câteva măsuri temporare:
  4. sectorul laptelui va putea planifica în mod colectiv producția de lapte;
  5. sectorul florilor și cel al cartofilor vor putea retrage produse de pe piață;
  6. va fi permisă depozitarea de către operatori privați. Evoluțiile prețurilor de consum și orice eventuală împărțire a pieței interne vor fi monitorizate îndeaproape pentru a se evita efectele negative.

Sprijin financiar pentru fermieri și întreprinderi mici

În plus față de acestea, Comisia Europeană propune ca statele membre cărora le rămân fonduri destinate dezvoltării rurale să poată folosi banii respectivi în 2020 pentru a acorda sprijin fermierilor și micilor întreprinderi din sectorul agroalimentar.

Acesta ar trebui să fie un sprijin imediat pentru cei care au cel mai mult de suferit din cauza crizei. Statele membre pot oferi un sprijin de până la 5.000 euro/fermier și de până la 50.000 euro/întreprindere mică. Aceste ajutoare sunt acordate în plus față de ajutoarele de minimis destinate sectorului agricol și față de ajutoarele de stat cu plafon majorat adoptate anterior.

Foto: PxHere.com

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Ce autostrăzi și drumuri expres se deschid în 2025. Lista lui Grindeanu (VIDEO)

Ce autostrăzi și drumuri expres se deschid în 2025. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a trecut în revistă șantierele deschise...

Mai multe articole din aceeasi categorie