Cei patru angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt, trimişi în judecată de DNA Craiova într-un dosar care vizează rambursări ilegale de TVA, îşi păstrează, deocamdată, funcţiile, pe numele lor nefiind emise decizii de suspendare, pentru perioada în care sunt cercetaţi. Dintre aceştia, Gheorghiţa Prunişoară, consilier cu atribuţii de control, este cercetată sub control judiciar. Ea a mai fost implicată şi în dosarul cunoscut drept „Lotul Lazăr”, dar şi într-un dosar în care era acuzată de contabila unei croitorii că a cerut mită, în schimbul unei rambursări de TVA.
Un dosar de evaziune fiscală ce vizează SC Gardienii SRL, o societate de protecţie şi pază din judeţul Vâlcea, trimite în judecată mai mulţi angajaţi, unii cu funcţii de conducere, din cadrul Fiscului oltean.
Prunişoară, reclamată pentru luare de mită în 2005
Gheorghiţa Prunişoară, la data faptelor consilier superior cu atribuţii de control în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în serviciu cu consecinţe deosebit de grave asimilată infracţiunilor de corupţie, luare de mită, trafic de influenţă, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală şi instigare la spălarea banilor în formă continuată.
Prunişoară este cercetată sub control judiciar, după ce numele său a apărut şi în alte două dosare în care s-ar fi făcut rambursări ilegale de TVA. Astfel, ea a fost acuzată de procurori că a aprobat, împreună cu alţi colegi, rambursări ilegale de TVA în valoare de aproximativ trei milioane de lei, pentru o societate din Piatra Olt. De asemenea, în 2005, a fost reclamată de contabila unei firme de confecţii textile că a pretins mită, tot pentru rambursări de TVA.
Alţi trei finanţişti au fost trimişi în judecată fiind acuzaţi de favorizarea făptuitorului. Este vorba despre Cristian Ţugulan Chirilă, la data faptei adjunct al şefului AJFP Olt şi conducător al Activităţii de Inspecţie Fiscală – Contribuabili Mijlocii, Adrian Claudiu Bodescu, la data faptei şef Serviciu Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, şi Florin Diaconescu, şeful administraţiei judeţene.
Toţi sunt încă în funcţii, după cum a explicat astăzi Narcis Gheorghe Pătru, unul dintre adjuncţii Fiscului.
Rambursări suspecte de TVA de 8,7 milioane
Dosarul în care sunt cercetaţi angajaţii Finanţelor oltene se referă la rambursări nelegale de TVA. Ei sunt acuzaţi de procurori că au contribuit la obţinerea unor sume necuvenite TVA de către SC Gardienii SRL, o societate de pază şi protecţie din Vâlcea, coordonată de Constantin Pop. În dosar sunt cercetaţi şi reprezentantul firmei de pază (Constantin Pop), contabila (Elena Miroiu) şi fostul manager financiar al firmei (Luminiţa Sefter). Diaconescu şi doi dintre angajaţii Fiscului sunt cercetaţi în liberate, în timp ce reprezentanţii firmei de pază şi Gheorghiţa Prunişoară sunt cercetaţi sub control judiciar.
Demisie suspectă a unui inspector fiscal
Alte informaţii care nu fac o imagine bună Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt au ieşit la iveală recent, când o angajată a instituţiei, care a fost trimisă să desfăşoare o inspecţie fiscală la o societatea din Slatina, şi-a dat demisia, motivând în scris că activitatea de control ar fi urmat să se desfăşoară fără prevederile legale. Mai exact, societatea care urma să fie verificată ar fi trebuit să fie notificată în scris despre data la care vor avea loc verificările şi scopul acestora, potrivit articolului 122, alineatul 1 din Legea 207/2015, privind Codul de procedură fiscală.
O televiziune locală a solicitat informaţii suplimentare despre demisia neaşteptată a inspectorului fiscal, dar a primit, din partea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, un răspuns evaziv. „Informaţiile solicitate se încadrează la dispoziţiile art. 12 alin 1 litera d) coroborat cu dispoziţiile art. 2, litera o) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, vă precizăm că, în cazul demisiei unui funcţionar public, sunt aplicabile art. 97 litera e), coroborat cu dispoziţiile art. 102 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată (2), cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanţii direcţiei regionale.
Sursa: Eveniment de Olt