Afecțiunea strâns legată de obezitate, care constă într-o acumulare anormală de grăsimi în ficat, declanșând inflamația cronică a țesutului acestui organ, are de acum leac. Conform Pro TV, care citează AFP, compania Madrigal Pharmaceuticals a primit autorizația pentru tratamentul care îi va ajuta pe adulții diagnosticați cu steatohepatită non-alcoolică (NASH sau MASH) care suferă de fibroză hepatică. În boala NASH, celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, acest țesut cicatricial putând degenera în ciroză sau chiar în cancer.
Fundația Americană pentru Ficat apreciază că NASH/MASH ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în anul 2025, vestea autorizării de către Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a acestui prim tratament împotriva formei grave a bolii ficatului gras aducând speranţă milioanelor de americani. În România, aproximativ 40% din populația țării suferă de boala ficatului gras, potrivit Pro TV.
Tratament, alimentație corespunzătoare și exerciții fizice
Cu noul tratament ar putea fi tratați aproximativ 6-8 milioane americani, iar cifrele sunt în creștere, mai precizează sursa citată. Medicamentul se administrează o dată pe zi, pe cale orală, însă trebuie însoțit de o alimentație cotrespunzătoare și de exerciții fizice.
Autorizarea medicamentului s-a bazat pe un studiu clinic efectuat pe circa 900 de persoane, care a demonstrat după o perioadă de 12 luni beneficii în cazul pacienţilor care au primit tratamentul, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo. Efectele secundare frecvent întâlnite în cazul administrării tratamentului au fost diareea și greața.
Tratamentul va deveni disponibil pentru pacienții din Statele Unite începând cu luna aprilie, în farmaciile de specialitate, au indicat reprezentanții Madrigal Pharmaceuticals. „Este un moment istoric” pentru acest domeniu, a spus Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals, citat într-un comunicat.