Bloomberg a anunțat, în briefing-ul zilnic de la Bruxelles, care sunt temele importante care se discută în cadrul UE în această perioadă.
Miniștrii apărării și ai afacerilor externe din UE, care se întrunesc la Bruxelles, au pregătit noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță Bloomberg. Este de asemenea așteptat ca diplomatul de rang înalt Kaja Kallas să anunțe că inițiativa privind capacitatea de desfășurare rapidă a până la 5.000 de soldați este operațională, potrivit unui oficial de rang înalt al UE.
Conform aceleiași surse, blocul comunitar lucrează și la extinderea misiunilor existente de instruire militară și sprijin civil pentru a proteja infrastructura critică a Ucrainei și a stimula industria de apărare a țării odată ce va fi semnat un posibil armistițiu.
Temele zilei la Bruxelles. Evenimente importante
Pe lista evenimentelor care țin agenda Bruxelles-ului este și discuția între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump. Bloomberg notează că Vladimir Putin a evocat perspectiva unui posibil armistițiu cu Ucraina, în urma unei convorbiri telefonice de două ore cu președintele american Donald Trump. „Putin a descris convorbirea ca fiind „foarte sinceră” și „utilă”.
Cei doi lideri au convenit că Moscova va lucra la un memorandum cu Ucraina privind un viitor tratat de pace. Însă, în timpul convorbirii lor, Trump nu a făcut presiuni asupra liderului rus pentru a pune capăt războiului și nici nu a amenințat cu vreo acțiune dacă nu o face, ceea ce a dezamăgit mulți europeni”, potrivit Bloomberg.
Un alt punct important al discuțiilor în inima Europei îl constituie repornirea relațiilor între Londra și Bruxelles, la aproape nouă ani de la decizia Londrei de a ieși din UE.
„Ieri s-a încheiat un acord, după ce prim-ministrul Keir Starmer și-a relaxat poziția privind drepturile de pescuit – oferind navelor UE acces la apele britanice până în 2038”, scrie Bloomberg. S-a discutat de asemenea despre eliminarea majorității controalelor la frontieră pentru alimente și produse agricole care vin din UE, dar și despre accesul Marii Britanii la noul fond de apărare al Europei și un angajament de a conecta piețele de carbon ale celor doi parteneri.
Acord preliminar pentru fondul de apărare de 150 de miliarde de euro
Cele 27 de state membre ale UE au dat un acord preliminar pentru fondul de apărare de 150 de miliarde de euro pentru țările care doresc să investească în muniții, drone și protecția infrastructurii critice. Comisia Europeană a propus inițiativa în martie, după retragerea de către Trump a securității SUA în Europa.
„Comisia va strânge banii de pe piețele de capital și va acorda împrumuturi guvernelor care doresc să finanțeze proiecte specifice. O aprobare formală este așteptată săptămâna viitoare”, notează publicația citată.
Și rezultatul alegerilor din România și-a găsit loc în buletinul zilnic de la Bruxelles al Bloomberg. „Alegerea unui președinte centrist va calma cele mai mari temeri ale piețelor, dar România trebuie să își redreseze rapid finanțele publice, a declarat ministrul finanțelor. Barna Tanczos a declarat că noul guvern al țării va trebui să se confrunte cu cel mai mare decalaj fiscal din UE. Alegerea primarului de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, de weekendul trecut, a fost punctul culminant al unor luni de instabilitate politică declanșate de anularea unui scrutin prezidențial anterior din cauza suspiciunilor de interferență a Rusiei”, scrie Bloomberg.
Investiție importantă a Revolut în Franța
O importantă investiție a companiei britanice Revolut în Franța ocupă de asemenea spațiu în buletinul zilnic al publicației.
„Cea mai mare bancă digitală din Europa a anunțat ieri că va înființa un nou sediu central în Europa de Vest la Paris și va investi peste 1 miliard de euro în Franța pe parcursul a trei ani, solicitând totodată o licență bancară franceză”, a anunțat Bloomberg.
O altă temă importantă pe agenda de la Bruxelles este un acord privind armele, vizat de guvernul Letoniei cu producătorul german de arme Rheinmetall. Acordul vizează producerea locală de echipamente de apărare.
Bloomberg amintește și de ce se întâmplă în Polonia, unde activele poloneze au scăzut în urma rezultatelor populiștilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, „ceea ce este de rău augur pentru guvernul pro-european și candidatul său centrist”. Zlotul s-a slăbit față de euro, acțiunile de la Varșovia au scăzut, iar randamentele obligațiunilor guvernamentale au atins un maxim al ultimelor șase săptămâni, pe fondul ascensiunii candidaților naționaliști, care s-au clasat pe locurile al doilea, al treilea și al patrulea.
Și ceea ce se întâmplă pe piața aurului este menționat.
„Piețele aurului ar putea pune în pericol stabilitatea financiară a zonei euro în caz de stres geopolitic, a declarat Banca Centrală Europeană. Cererea de decontare fizică, dominația traderilor la scară largă și tranzacțiile opace conspiră pentru a reprezenta o amenințare mai largă dacă lucrurile merg prost, au scris patru economiști într-o notă”, a notat Bloomberg.