luni, ianuarie 20, 2025
7.9 C
Craiova

Tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul de frontieră, testată la Calafat! Proiectul are un buget de 16,8 milioane de euro!

Un sistem performant de control la frontieră a fost testat, timp de o săptămână, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, în cadrul Proiectului de Cercetare Dezvoltare „ABC Gates for Europe – ABC4EU”, se aratăîntr-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.
Conform documentului, „ABC Gates for Europe – ABC4EU” este un proiect european în care României, prin Poliţia de Frontieră, îi revine rolul, unic în cadrul proiectului, de a asigura infrastructura terestră necesară implementării.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră menţionează că proiectul pilot, la care participă 14 parteneri din şapte ţări europene, presupune utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor şi autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al paşaportului, verificarea imaginii faciale şi verificarea acestora prin interogarea unei baze de date.
Potrivit sursei citate, în perioada 29 ianuarie-09 februarie 2018, în P.T.F. Calafat – I.T.P.F. Giurgiu a fost testată funcţionalitatea porţilor automate de control la frontiera terestră, în cadrul Proiectului de Cercetare Dezvoltare „ABC Gates for Europe – ABC4EU”, coordonat de un consorţiu de firme şi autorităţi din şapte ţări europene.

Veificarea calatorilor cu viza si pe cei din tarile terte
De asemenea, Poliţia de Frontieră mai precizează că proiectul, cu un buget total de 16,8 milioane euro, „îşi propune o abordare armonizată şi modulară pentru controlul automatizat al frontierelor europene. Se urmăreşte testarea de noi tehnologii pentru dispozitivele mobile care permit autorităţilor de control la frontieră să verifice călătorii europeni, pe cei cu viză şi pe cei din ţările terţe într-un mod confortabil, rapid şi sigur”.
În comunicat se mai menţionează că scopul principal al proiectului „este testarea şi furnizarea unei soluţii, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetăţenii care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi, pe de altă parte, de a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor, respectând în acelaşi timp aspectele legate de protecţia datelor şi a vieţii private”.
De asemenea, potrivit aceleiaşi surse „poliţiştii de frontieră români au obţinut o experienţă în ceea ce priveşte tehnologia de ultimă generaţie în controlul documentelor, testată deja pe unele aeroporturi europene”.
În alte etape ale proiectului, astfel de echipamente sunt testate în puncte de trecere a frontierei maritime şi aeroportuare din Spania şi Portugalia.
În cele din urmă, în comunicat se mai menţionează că proiectul, coordonat în România de Ministerul Afacerilor Interne, prin direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, reuneşte reprezentanţi ai industriei producătoare de sisteme şi componente, instituţii de cercetare, universităţi, autorităţi guvernamentale, precum şi utilizatorii finali, fiind implicaţi 14 parteneri, din şapte state.

Sursa: bursa.ro

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

EVENIMENT PLANETAR. Donald Trump revine la Casa Albă! Vezi toate detaliile ceremoniei (VIDEO)

Donald Trump, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, se pregătește să revină, luni, la Casa Albă...

Mai multe articole din aceeasi categorie