Tatăl lui Răzvan Raț a făcut Regulament pentru carantinați. „E un program riguros!”

Toți proprietarii de pensiuni și hoteluri care găzduiesc persoane aflate în carantină venite din zonele de risc sunt puși în fața unor situații pe care de multe ori nu știu să le gestioneze.

Au fost cazuri în care cei veniți din străinătate și-au pierdut răbdarea și au făcut scandal sau au lăsat în urma lor mizerie și obiecte de mobilier distruse.

Pentru a evita toate aceste neajunsuri, Ion Raț, tatăl fotbalistului Răzvan Raț, a decis să își facă propriul Regulament de ordine interioară. Hotelul pe care familia îl are în Slatina a devenit, în urma acestui set de măsuri, un fel de unitate militară în care nimeni nu mișcă în front!

„Sunt ore fixe pentru fiecare activitate. Nu se iese din camere, nu se merge la popice sau biliard. Există ore de ridicare a deșeurilor, ore de masă.

O dată la patru zile, la ora 14.00 batem la ușă și întrebăm dacă vor cumpărături. Dacă vor, fac o listă și pun în plic lista și banii, luăm plicul, îl dezinfectăm și plecăm la cumpărături. Le punem la venire lângă ușă. Este un program riguros, dar e disciplină. Am văzut la alții că sunt probleme, e treaba lor. La mine cine vine semnează acest Regulament și își asumă”, a declarat pentru euroolteniainfo.com Ion Raț.

38 de persoane din mai multe țări

Contractul pe care hotelul lui Răzvan Raț îl are cu Primăria Slatina este valabil până la sfârșitul anului. Cu mențiunea că Direcția de Sănătate Publică Olt poate decide încetarea folosirii spațiului și înainte de acest termen. În acest moment, în hotel sunt cazate 38 de persoane venite din mai multe țări din Europa. Până acum familia Raț a găzduit 110 oameni și nimeni nu s-a îmbolnăvit și nu au fost probleme. Chiar dacă hotelul are spații de agrement, cum ar fi biliard sau popice, acestea nu sunt puse la dispoziția celor aflați în carantină.

Unde nu e regulament, sunt probleme

În localitatea Arcani din Gorj sunt două pensiuni puse la dispoziția celor veniți de afară. Aici însă lucrurile au degenerat, în sensul că la un moment dat a fost nevoie și de intervenția Poliției, nu doar a jandarmilor care păzesc zona. Mai mult, câțiva dintre cei găzduiți au lăsat în urma lor diverse obiecte stricate. Cel mai probabil, proprietarii de pensiuni vor lua măsuri pentru a-și recupera pagubele.

Cu toate acestea, și la Arcani sunt câteva măsuri impuse de Direcția de Sănătate Publică. Acestea se referă la colectarea deșeurilor, care se face în condiții de strictă securitate, la dezinfectarea constantă a obiectelor de mobilier, a ușilor și a camerelor, între plecarea unui grup și venirea altuia. În acest moment la Arcani sunt în jur de 60 de persoane aflate în carantină în două pensiuni.

Ajungi să te bucuri de un balcon

„Este greu să vii din străinătate și în loc să te duci acasă, să fii trimis cine știe unde într-o pensiune unde să stai izolat două săptămâni. E un stres. Ajungi să te bucuri de un balcon, vă rog să mă credeți. Alții nu au și nu știu cum ar fi să stai închis într-o cameră… Aici au televizor, internet, în alte părți nu au. Avem oameni din Mureș, Iași… Sunt opriți la graniță și trimiși unde sunt locuri”, a explicat, pentru euroolteniainfo.com, primarul din Arcani, Aristică Coiculescu.

Noi reguli pentru starea de alertă?

În acest moment, carantinarea se desfășoară în conformitate cu Ordonanțele militare emise pe perioada stării de urgență. Primarii și patronii de pensiuni nu au primit noi dispoziții, odată cu încetarea acesteia și trecerea în stare de alertă. Cei mai mulți așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a noilor măsuri. Direcția de Sănătate Publică Gorj ne-a explicat însă că nu vor fi modificări, măsurile de biosercuritate urmând să fie respectate ca și până acum. În ceea ce privește contractele, și DSP Gorj a încheiat astfel de contracte pentru carantină cu primăriile din județ, iar acestea, la rândul lor, cu hotelurile și pensiunile, termenul fiind, ca și la Olt, până la 31 decembrie 2020.