Autor: Tudor ARTENIE
Prezența starului de muzică „trap” Gheboasă la Untold a vexat societatea românească. Poporul s-a simțit dator să conteste prezența acestui Gheboasă pe scenele pudice românești. Poporul nostru, cel care nu scuipă și nu înjură niciodată, nu consumă de-astea!…
De la opincă până la Jandarmerie, toată lumea a pus tunurile pe Gheboasă. Valuri de texte și de comentarii online au subliniat că suntem o nație educată și că „traperul” cu versuri infecte și muzică de neînțeles e un personaj toxic pentru noi.
Gheboasă nu e un accident!
E drept, au existat și comentatori care au arătat că „traperul” are succes. Că adolescenții îi știu versurile pe de rost. Că are milioane de urmăritori online și că piesele sale sunt printre cele mai vizionate (milioane de vizualizări!) pe YouTube. O aparentă contradicție între atitudinea fanilor lui Ion Dolănescu, de exemplu, și tinerii de azi, cum ar zice înțelepții.
Dincolo de comentariile pro sau contra, eu cred că se cuvine să ne aducem aminte acum de plăcuțele suedeze. Plăcuțe care au fost parte a comunicării politice recente. Despre care filozofi de prestigiu au scris că sunt în regulă. Plăcuțe pe care părinții le afișau cu mândrie în fața copiilor minori. Păi, la așa plăcuțe, așa Gheboasă!…
Dacă scoatem plăcuțele din peisaj, găsim și alte argumente favorabile „trapului”. Azilele de bătrâni. Violența domestică. Bullying-ul. Crimele din Caracal. Tribunele stadioanelor îngropate în coji de semințe. Accidentele rutiere – suntem mereu pe primul loc în UE la acest capitol. Ca și la consumul de săpun și pastă de dinți, dar aici suntem pe ultimele locuri. Corupția. Analfabetismul funcțional. Și mai sunt multe alte motive pentru ca „trapul” să aibă succes.
Vrem nu vrem, noi suntem lumea lui Gheboasă!
Ne place sau nu, noi l-am produs pe acest cantautor! Dacă „România Educată” ar fi fost un succes, poate că nu am fi auzit de el. Sau poate ar fi cântat altceva și și-ar fi luat un alt nume de scenă. Iată că nu e cazul!…
Intervenția Jandarmeriei Române – care l-a amendat pentru incitarea la violență din versurile cântecelor – e caraghioasă. Reclamația făcută de aceeași jandarmerie la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării e la fel de caraghioasă. Gheboasă are un public numeros, iar versurile lui stupide sunt pe buzele fanilor. N-ai ce să faci!… România a desființat cenzura de mai bine de 30 de ani…
Gheboasă spunea la un moment dat că ar fi interesat să intre în politică. Ar fi interesant de văzut dacă numărul fanilor este egal cu numărul voturilor. Dacă ar fi așa, i-ar depăși cu siguranță pe votanții tuturor președinților români la un loc. Spre disperarea propovăduitorilor plăcuțelor suedeze, fie aceștia filozofi, fie oameni plini de bun-simț, așa cum suntem cu toții…