Zeci de milioane de euro sunt cheltuite de turisti pentru vacantele-festival la Untold, Neversea, Festivalul de teatru de la Sibiu etc! Oltenia este din nou cea mai saraca regiune, fara niciun festival de acest fel!
O multime de evenimente muzicale, artistice si culturale sunt pe ordinea de zi a anului 2018. Sute de mii de turisti romani si straini isi rezerva din timp cazarea si fac pregatirile bifand cel putin un festival de pe lista din ce in ce mai numeroasa a evenimentelor de acest fel din Romania. Din pacate, din nou, Regiunea Olteniei este pe ultimul loc, ba chiar nu exista deloc. Nu are niciun eveniment de tip festival care sa atraga atentia.
In ultimii ani, un nou trend a luat cu asalt Romania si din ce in ce mai multi romani prefera vacantele de tip festival.
Oltenia este cea mai saraca regiune in aceasta privinta, in zona noastra nu are loc nici macar un festival major care sa poata sa aduca turisti din alte zone ale tarii sau din strainatate.
Ne mandrim cu locatii de vacanta superbe in special in judetele Gorj si Olt dar pana acum autoritatiile nu au putut sa atraga nici un eveniment major.
Cat va mai dura pana cand oltenii se vor putea bucura si ei de astfel de festivaluri precum cele din transilvania ( Untold, Electric Castle si multe altele care au loc in tara)?
Ce poate aduce plus valoare unei zone care organizeaza un astfel de eveniment?
In primul rand promovarea zonei in randul turistilor: pot fi oameni care n-au fost niciodata in zona Olteniei si inca n-au cunoscut frumesetile acesteia.
Crestere economica: anual turistii care participa la festivalurile de muzica din tara cheltuie peste 200 de milioane de euro în sejururi de 3-4 zile .
In 2016 au participat peste 300.000 de oameni la festivalul Untold din Cluj Napoca iar aproximativ 10% au fost turişti străini.
Aproximativ 23 de milioane de euro au fost încasările organizatorilor de la Untold în 2016.
Un alt exemplu este in Iasi unde se organizeaza festivalul AfterHills, cu o participare de aproximativ 70.000 de oameni in primul an.
Aproximativ un milion de persoane participă la festivalurile româneşti de muzică şi film. Jumătate sunt turiştii care aduc profit oraşelor-gazdă.
Lista festivalurilor care au cucerit Romania si pe turistii straini!
Iata o serie de evenimente din tara pe care orice turist ar trebui sa le includa in agenda si care ar putea sa inspire si autoritatile locale din Oltenia:
- Festivalul Waha, Covasna
Un festival unic de muzica, desfasurat in scenariul pitoresc al padurii din Micfalau. Decorul impresioneaza prin culoare si fluiditate, astfel ca vei dansa pana in zori, inconjurat de hamace, voaluri multicolore, lumanari si instrumente muzicale. Paleta muzicala include numeroase trupe si interpreti, astfel ca sigur iti vei gasi locul in fata uneia dintre multiplele scene de la festival. Beneficiezi si de zona generoasa de food, compusa din trei spatii in care poti servi masa, oferta culinara fiind pe placul tuturor.
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 12 – 16 iulie in Batanii Mari, judetul Covasna.
- Electric Castle, Cluj
Devenit deja un fenomen, festivalul din Bontia este cel mai mare eveniment de profil din Europa de Est. Daca nu ai ajuns pana acum, vara asta este momentul perfect pentru o experienta festivaliera unica. Diversitatea muzicala, proiectiile video mapping, atmosfera creata la umbra unui edificiu medieval, multimea dornica de distractie si voie buna sunt doar cateva dintre motivele pentru care trebuie sa incluzi festivalul pe lista ta de obiective de vacanta.
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 18 – 22 iulie in Bontia, judetul Cluj.
- Festivalul Garana, Caras-Severin
Acesta este cel mai mare festival de jazz open air din Europa Centrala si de Est. Pe langa o incursiune intr-o zona naturala care te va cuceri prin frumusete si autenticitate, ai ocazia sa-ti delectezi simturile cu cele mai iubite acorduri de jazz, interpretate de artisti renumiti. Ofera-ti privilegiul de a asculta muzica live in sanul naturii, de a cunoaste persoane noi si de a evada din agitatia marilor orase!
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 12 – 15 iulie in Garana, judetul Caras-Severin.
- Festivalul de film “Anonimul”, Delta Dunarii
Intr-un colt de tara unic, cu intinderi de ape brodate de nuferi, peisaje graitoare si vietuitoare zburdalnice, se desfasoara anual Festivalul International de Film Independent “Anonimul”. Satul Sfantu Gheorghe gazduieste, deci, proiectii cinematografice si concerte, adunand laolalta amatorii si marile nume ale cinematografiei nationale si internationale. Astfel, daca esti pasionat de arta si magia filmului, ori doar iti doresti o aventura festivaliera aparte, nu ezita sa il incluzi pe lista ta de evenimente.
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 6 – 12 august in Sfantu Gheorghe, judetul Tulcea.
- Anim’est, Bucuresti
Capitala gazduieste anual, spre deliciul iubitorilor de animatii, Festivalul International de Film de Animatie. Astfel, pe langa cele sase sectiuni competitive si sectiunii Animash, li se alatura anual sectiuni speciale, mutand reflectoarele asupra scolilor de film de animatie din lume, a festivalurilor de profil europene si a unor animatori recunoscuti. Asadar, daca vrei sa faci un salt in timp, catre o copilarie aparent apusa, nu mai sta pe ganduri si patrunde curajos in lumea filmelor de animatie!
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 28 septembrie – 7 octombrie in Bucuresti.
- Festivalul International de Teatru, Sibiu
Sibiul gazduieste numeroase evenimente culturale, printre care si Festivalul International de Teatru. Astfel, pe parcursul a 10 zile, strazile orasului vor fi animate de sute de evenimente outdoor, spectacole de teatru, concerte, expozitii, desfasurandu-se si evenimente indoor, precum seminarii, ateliere si conferinte tematice. Daca esti pasionat de artele spectacolului, sau pur si simplu vrei sa te delectezi, grabeste-te sa iti achizitionezi bilete!
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 8 iunie – 17 iunie in Sibiu.
- Festivalul International al Luminii, Bucuresti
Pe perioada festivalului, Calea Victoriei capata statutul unei scene unde magia se intampla, iar cladirile sale istorice se transforma in panza perfecta pentru surprinzatoarele jocuri de lumini. Astfel, daca va hotarati sa participati la Spotlight, asteptati-va la un adevarat cult al luminilor, proiectii laser, efecte vizuale fascinante, momente coregrafice si jocuri cu flacari. Spectaculos este si acompaniamentul muzical, transformand momentul intr-o experienta unica.
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 12 – 15 aprilie in Bucuresti.
V-am oferit o lista de evenimente tip festival care sa va ofere o vacanta de neuitat. Sunt evenimente care au crescut de la an la an si au devenit fiecare un adevarat fenomen, un magnet pentru sute de mii de turisti.
Oltenia ramane in Evul Mediu!
Oltenia ramane insa intr-un imobilism incredibil care te duce cu gandul, mai degraba, la un Ev Mediu cultural, decat la dinamismul si efervescenta anului de gratie 2018. Este practic diferenta intre modul cum vad autoritatile locale lucrurile.
Unele care investesc masiv bani in evenimente muzical-culturale si in promovarea lor (Cluj, Bucuresti, Iasi etc), bani care li se intorc inzecit de la turisti. Si altele care investesc masiv in ajutoare sociale si susanele gen “Zilele comunelor si satucelor”, activitati care se intorc inzecit in voturi.
Este diferenta dintre cele doua Romanii care impart in acest moment poporul nostru, diferenta despre care Euro Oltenia a mai scris aici.
Oltenia are nevoie de asemenea evenimente care sa ii aduca promovare, sa ii aduca bani si sa faca lumea sa vorbeasca despre locurile minunate pe care le are. Are nevoie sa intre intr-o abordare cultural europena.
Daca anul 2018 pare pierdut pentru un astfel de proiect, 2019 poate fi inceputul unei noi abordari. O abordare care sa puna Oltenia pe harta evenimentelor muzicale si culturale.
Pana atunci oltenii si ceilalti romani se vor bate pentru biletele de la Untold, Electric Castle, Festivalul de Teatru de la Sibiu, festivalul Luminii de la Bucuresti.
Pacat!
Poti sa mai citesti:
Pe ce loc se afla Oltenia la consumul de alcool?!