Peste 810 milioane de lei sunt veniturile pe care se bazează în acest an Consiliul Județean Dolj, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al județului Dolj pe anul 2023 aprobat săptămâna trecută. Cei mai mulți bani sunt prevăzuți la capitolul „Transporturi“ – 331.871.000 lei, din care 242.848.000 lei sunt pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Cele mai mari sume au fost alocate pentru modernizarea drumurilor județene și pentru finanțarea și cofinanțarea investițiilor care se derulează la Aeroportul Internațional Craiova.
Vorbim aici în primul rând de finalizarea proiectelor de reabilitare a primelor două artere rutiere din Dolj, ca lungime, dar și pentru începerea unor noi șantiere pe drumurile județene. Astfel, în 2023 se vor finaliza lucrările la primul tronson al drumului județean 552 Craiova – Cetate, după ce tronsonul doi a fost finalizat la sfârșitul anului trecut. Tronsonul II al DJ 552, Râpa Roșie – Cetate, are o lungime de 39,8 km și a fost modernizat ca la carte de Strade Bauunternehmung SRL, o firmă din Craiova cu experiență în ceea ce privește nu doar drumurile județene, ci și cele naționale. De altfel, Strade va finaliza în acest an și modernizarea DJ 561 A Moțăței – Plenița – limita cu județul Mehedinți și DJ 561 B Padea – Valea Stanciului, alte două drumuri importante din județul Dolj.
DJ 552 Craiova – Cetate (67 km) și DJ 561 A Giurgița – Moțăței – Plenița – limita cu Mehedinți (71 km) sunt cele mai lungi drumuri din Dolj care vor avea o altă față în acest an. Pentru cei aproape 28 de kilometri de drum care mai sunt în lucru la DJ 552, în bugetul de anul acesta al județului Dolj a fost prinsă suma de 40 de milioane de lei. De asemenea, aproape 150 de milioane de lei vor asigura continuarea proiectului de modernizare a celor două tronsoane ale drumului județean 561A Giurgița – Plenița – limita cu județul Mehedinți. Stadiul lucrărilor a ajuns la 75% pe primul tronson și la 60% pe cel de-al doilea. „Cele două proiecte sunt finanțate din fonduri europene, dar anul trecut am obținut și fonduri guvernamentale din Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». Astfel, anul acesta vom demara licitația pentru execuția proiectului de modernizare a drumului județean 606A Breasta – Argetoaia – limita cu județul Mehedinți. Tot pentru îmbunătățirea conexiunilor rutiere din județ am pregătit documentele pentru accesarea unei axe de finanțare cu fonduri europene în vederea modernizării drumului județean 641 limita județului Olt – Pielești – intersecție cu DN 65C, investiție evaluată la aproape 330 de milioane de lei, fără TV“, a explicat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
CJ Dolj a preconizat pentru 2023 venituri de 811.851.000 lei, în timp ce cheltuielile ar fi în sumă de 842.316.000 lei. În ceea ce priveşte bugetul local al Doljului pe acest an, veniturile estimate sunt de 741.779.000 lei, iar cheltuielile de 766.947.000 lei. „Pornim noul exercițiu bugetar cu resurse care se ridică la aproape 770 de milioane de lei. 55,7% din această sumă este alocată exclusiv investițiilor în dezvoltarea județului. Cea mai mare parte a sumei destinate dezvoltării, adică 63,5%, este asigurată din surse financiare nerambursabile. Încheiem 20 de proiecte majore, a căror valoare se ridică la aproape 320 milioane de euro, finanțate doar din fonduri nerambursabile, europene sau guvernamentale. Începem proiecte noi pentru care am accesat sau suntem în curs de a accesa fonduri europene. În continuare, ne concentrăm toate eforturile pentru a nu rata nicio axă de finanțare, pentru a nu pierde niciun euro ce ar putea contribui la dezvoltarea regiunii“, a mai precizat Cosmin Vasile.