Reporterii de la „Adevărul“ au discutat cu mai mulţi profesori care predau principalele materii de la examenul de Bacalaureat, dar şi cu cei care predau domeniile alese cel mai des de către candidaţii pentru proba scrisă la alegere. Scopul: compararea nivelurilor de dificultate ale variantelor date la cele două sesiuni ale evaluării din acest an.
Astfel, dacă la Limba Română, Matematică şi Biologie, profesorii afirmă că subiectele au fost ceva mai dificile, nu acelaşi lucru se aplică şi subiectelor de la Geografie şi Istorie, susţin dascălii care au comentat pentru Adevărul.
„Variantele acestea sunt mai accesibile comparativ cu ce au primit candidaţii la prima sesiune a Bacalaureatului. Poeziile la prima vedere au fost mai facile în vederea comentării. Au fost mai uşor de înţeles. Şi textele argumentative mi s-au părut mai accesibile în această sesiune, iar asta pentru că au fost propuse teme mai familiare elevilor. Generoase mi s-au părut şi eseurile de la subiectul al III-lea, însă aici este discutabil. Pe de o parte, subiectele au fost generoase, dar pe de altă parte, candidaţii puteau să cadă în capcana de a povesti textul, în loc să îl comenteze ţinând cont de itemii daţi“, a declarat pentru Adevărul, Achim Ruxandra, profesor de Limba Română la Colegiul Naţional I. L. Caragiale.
Mai usor si la matematica!
Şi la Matematică, subiectele par să fi fost ceva mai uşoare în comparaţie cu cele din sesiunea din vară, apreciază Denisa Tănăsescu, profesor de Matematică la Colegiul Naţional la I.L Caragiale. „Exerciţiile par să fi fost mai uşoare, comparativ cu ce s-a dat în prima sesiune. Elevii trebuiau să ştie doar teoria primară, adică formulele şi cum să le aplice. Nu a fost nevoie de emiterea unor judecăţi suplimentare “, a explicat dascălul. Acelaşi lucru se aplică şi la Biologie, însă doar pentru subiectele de la Anatomie, nu şi pentru cele de la Biologie Vegetală şi Animală.
„La Anatomie mi s-a părut că subiectele au fost ceva mai uşoare faţă de prima sesiune. Problemele au păstrat aceeaşi structură, însă teoria fost de data aceasta puţin mai generală. Nu a intrat în aşa multe detalii. La Biologia Animală şi Vegetală cerinţele au fost la fel uşoare, doar la primul subiect s-a intrat în mai multe amănunte, comparativ cu sesiunea trecută“, a afirmat Ionela Cociorva, profesor de Biologie la Colegiul Naţional I.L Caragiale.
Echilibru la Istorie si Georgrafie
La Istorie şi Geografie, subiectele au avut acelaşi nivel de dificultate „Subiectele per total au avut aproape acelaşi nivel de dificultate, cu excepţia ultimului. De data aceasta, eseul a fost mai greu de elaborat în sensul de detalii cerute“, a explicat Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“.
Nici la geografie nu par a fi diferenţe notabile din perspectiva dificultăţii de rezolvare, afirmă Ioan Mărculeţ, profesor de Geografie la Colegiul Naţional I.L Caragiale. „ Subiectele date în acele două sesiuni au fost echilibrate ca nivel de dificultate, respectând aceeaşi structură“, a comentat dascălul.
Procent de promovare de doar 26 %!
Desi subiectele au fost mai usoare decat cele din sesiunea din vara, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2017 s-a situate doar la 26%. Totusi, aceasta a fost superioara cu aproape 2% celei din sesiunea de toamnă a anului trecut (24,1%), a informat Ministerul Educaţiei.
Procente de promovare peste 30% s-au înregistrat în judeţele Covasna (35,59%), Vaslui (32,17%), Iaşi (31,75%), Alba (30,24%), Sibiu (30,20%) şi Botoşani (30,15%). Rata de reusită în Capitală este de 23,09%, iar în judeţul Călăraşi, 24,1%.
Judetele in care aceasta rata s-a situat sub 20% sunt Giurgiu (14,99%), Ilfov (16,42%), si Mehedinti (19,95%).
23,09
la suta a fost rata de promovare, in aceasta toamna, a examenului de Bacalaureat in Capitala. Cel mai mare procent de promovare a fost in Judetul Covasna: 35,59 %