Spitalul Regional Craiova, alba-neagra intre Ministerul Sanatatii, cel al Apararii si consultanti. Sau cum sa pierzi 50 de milioane de euro!

Craiova ramane orasul etalon al Olteniei, un loc unde afacerile, investitiile in infrastructura sunt din ce in ce mai evidente. Noul stadion “Ion Oblemenco”, modul cum arata centrul orasului, curatenia, totul incepe sa arate din ce in ce mai modern. Raman insa proiecte care  par rupte din absurdul oltenesc. Iar unul din aceste proiecte este cel al Spitalului Regional.

Spitalul Regional avea toate sansele sa devina inca un reper al  Craiovei. Finantare asigurata din fonduri europene, sprijin din partea societatii civile, totul trebuia sa duca la realizarea sa. Au inceput insa balbele specific administratiei romanesti, astfel ca, in acest moment, acest mare proiect de sanatate are mai multe sanse sa nu se faca decat sa se faca.

Proiectele spitalelor regionale din Romania au aparut in 2015. A fost vorba initial de 8 spitale regionale, dar, dupa ce au analizat toate aspectele constructiei unor asemenea obiective de mare anvergura, autoritatile romane au dat inapoi. Au ramas insa 3 spitale si spre sansa Olteniei, cel din Craiova a fost pastrat cu o mega finantare de la Bruxelles de 50 de milioane de euro.

Terenul de 9, respectiv 18, respectiv 27 de hectare!

Ce a urmat e demn de cascadorii rasului. Ministerele au intrat intr-o hora a absurdului si nu au stiut cum sa faca lucrurile mai prost. Totul s-a invartit in jurul terenului pe care statul roman trebuia sa il puna la dispozitie pentru construirea spitalului. Ministerul Sanatatii, beneficiarul proiectului, a preluat initial un teren de 9 hectare de la Ministerul Apararii si se parea ca totul este ok. Nu a fost. S-a preluat un altul de 18 hectare in speranta ca totul se va incheia aici in privinta terenului. Din nou nu a fost. S-a mai suplimentat cu inca 9 hectare, astfel ca s-a ajuns la 27 de hectare. Consultantii au intervenit din nou si au spus ca trebuie un… PUZ. Totul este blocat in acest moment in acest PUZ si in zeci de acte.

Pana si premierul Viorica Dancila s-a declarat  aproape neputincioasa in fata acestei situatii penibile. “Cele trei spitale pe fonduri europene  nu sunt în situaţia pe care ne-am fi dorit-o cu toţii. Pentru spitalul care trebuia să se construiască la Craiova ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim acest spital. Nu sunt trimise nici toate documentele pe care ar fi trebuit să le avem deja la Bruxelles. Căutăm soluţii pentru cele trei spitale, dar situaţia nu putem să spunem că ne bucură”, a declarat Dancila.

Corina Cretu este pesimista: lucrarile nu vor incepe nici in 2019!

Iar bomboana pe coliva a fost pusa de comisrul European Corina Cretu, care oricat de romanca patrioata este nu poate sa treaca de prostia si absurdul balbaielilor romanesti.  “Din păcate, construcţia celor trei spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, a declarat Cretu.

Autoritatile locale asista neputincioase la tot acest circ. Principali beneficiari alaturi, medicii din Craiova sunt si ei uimiti de absurdul situatiei. Bogdan Fanuta, managerul Spitalului de Urgenta din Craiova, a explicat cum a decurs ultima intalnire cu ministrul Dezvoltarii, olteanul Paul Stanescu. A fost o întâlnire organizată de către Consiliul Județean la vicepremierul Paul Stănescu. “Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Consiliului Județean, ai spitalului și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în care s-a evaluat situația actuală și faptul că suntem cumva în urmă. S-au stabilit niște termene. Săptămâna trecută au venit reprezentanți de la Ministerul Apărării și de la Ministerul Sănătății și s-a suplimentat terenul. Mai departe urmează să fie făcut PUZ-ul și toate procedurile legale”, a declarat Fanuta pentru gds.ro, fara sa precizeze clar care sunt termenele respective.

Semne mari de intrebare si la Spitalul Judetean de Urgenta!

Momentan totul este blocat in acest PUZ care nu se stie cand se va face si cat va dura. Toata lumea insa este destul de pesimista in declaratii si lucrurile par sa se indrepte spre o renuntare la proiect. Ca sa va dati seama ce pierdere va insemna pentru Craiova renuntarea la construirea acestui spital va oferim o comparatie. Bugetul annual al Craiovei este in jurul a 90 de milioane de euro. Investitia in spitalul regional, doar cea din fonduri europene, este de 50 de milioane, peste jumatate din bugetul municipiului de resedinta al Doljului. Asta spune tot.

Balbaielile din proiectul Spitalului Regional nu sunt doar singura pata neagra pe obrazul sanatatii din Dolj. Surse autorizate atrag atentia si asupra modulului prin care se incheie contracte si se “sifoneaza” fonduri la cel mai mare spital existent in Craiovaa. Autoritatile in drept ar putea verifica de exemplu contractul de asigurare a hranei pentru bolnavi, un contract complet dezavantajos pentru spital. Ne oprim aici cu promisiunea ca vom reveni cu informatii atat despre Spitalul Regional, cat si despre contractele de la Spitalul de Urgenta.

 Foto: Hotnews.ro