Spitalele Olteniei au nevoie de ajutor urgent! Vezi aici ce reclama managerii acestor unități sanitare !

Spitalele din Oltenia își tratează pacienții cu aparate vechi. Multe dintre acestea ar fi trebuit să fie doar piese de muzeu. Managerii acestor unități reclamă că an de an trimit la Ministerul Sănătății lista lungă cu dotările de care au nevoie, dar se aleg, în cel mai bun caz, cu promisiuni.

Spitalele de aici sunt construite de pe vremea comunismului și au peste 30-40 de ani vechime. Deși au trecut mai bine de 28 de ani de la Revoluție, sistemul medical de stat din România încă se află la coada Europei. Bolnavii sunt așteptați uneori în saloane cu igrasie, pereți de pe care cade tencuiala și băi în care nu îți vine să intri, spun cei de la gds.ro.

Este și cazul Spitalului din Băilești, care deservește aproximativ 56.000 de oameni. Unitatea spitalicească are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente. Fiecare secție are maximum 25 de paturi. Urgența este cea mai aglomerată zonă a spitalului. Anual, aici se prezintă peste 13.000 de cazuri, iar pentru spitalizarea continuă, în jur de 5.000 de bolnavi.

Spitalul are însă mare nevoie de înlocuirea echipamentului medical învechit, care este folosit în acest moment în sălile de operație. Mesele chirurgicale din sălile de operație ale spitalului sunt din 1970. Medicii le întrețin și le folosesc cu speranța că, în curând, vor fi înlocuite.

„Avem un proiect transfrontalier cu Bulgaria, care privește achiziția de aparatură. Prin intermediul acestuia ar urma să primim mese de operație. Avem nevoie de aparatură pentru dotarea laboratorului, dar și de un aparat de anestezie și de lămpi scialitice. Sperăm ca lucrurile să se miște cât mai repede“, a spus Mirela Ţibreanu, managerul spitalului pentru gds.ro

Lucrurile nu stau prea strălucit nici la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin (foto). Medicii au primit anul acesta o parte din aparatura necesară. Secția ATI are însă în continuare mare nevoie de aparatura medicală fără de care medicii nu pot salva bolnavii.

Cardiologia și Neurologia sunt secțiile cele mai solicitate ale spitalului. Dacă pacienți sunt din ce în ce mai mulți, aparatura este puțină și tot mai veche. În secția unde sunt tratați bolnavii de inimă, lista necesităților este lungă. Anul acesta, medicii au primit o parte din tehnica care îi ajută să salveze vieți, nevoile sunt însă mai multe.

Spitalul din Segarcea este una dintre unitățile medicale mici care încearcă să îmbunătățească condițiile în care sunt tratați pacienții. După mulți ani, sălile de operație au fost dotate cu aparatură medicală performantă și mese de operație noi. La mai bine de doi ani de când Policlinica Spitalului Orăşenesc Segarcea a fost distrusă de un incendiu, unitatea sanitară se confruntă în continuare cu o problemă majoră: lipsa spaţiului.

Ministerul Sănătății va derula un program pentru dotarea spitalelor municipale și orășenești cu aparatură medicală de bază.

Sursa: www.citynews.ro