Slatina, fără câini, cai şi vaci pe străzi! 2.500 lei este amenda pentru stăpânii animalelor lăsate libere prin oraş!

Primăria Slatina, prin intermediul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, pregătește un regulament prin care se vor captura animalele lăsate libere pe domeniul public. Astfel, caii, măgarii, vacile, oile sau caprele care pasc prin oraş vor ajunge în adăpostul de la Sărăceşti, stăpânii fiind obligaţi să plătească pentru recuperarea lor.

Primăria Slatina și Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân au organizat o dezbatere publică pentru regulamentul de circulație și capturare a animalelor lăsate libere pe străzi. La discuții nu a participat nicio persoană și niciun ONG care activează în acest domeniu, așa că proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local în forma inițială.

 „Un ONG a trimis o solicitare pentru această dezbatere publică, după cum vedeţi şi dumneavoastră nu s-au prezentat, ca urmare vom iniţia proiectul de hotărâre în forma în care a fost publicat spre transparenţă şi Consiliul Local să îl aprobe. Noi suntem pregătiţi pentru a începe această activitate, pentru că aceste animale sunt un pericol public”, a declarat Bogdan Apostoliceanu, şeful Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân

Primele animale pot fi capturate chiar de luna aceasta, după ce proiectul de hotărâre va primi toate avizele de legalitate. Polițiștii locali sunt cei care vor aplica sancțiuni proprietarilor de animale.

„Cei care îşi lasă animalele nesupravegheate ar trebui să se gândească la faptul că aceste animale abandonate pe spaţiul public vor fi ridicate şi duse la adăpost, după care discutăm şi de sancţiuni contravenţionale care ajung până la 2.500 lei”, spune Adrian Pop, şeful Poliţiei Locale Slatina.

După ce regulamentul va fi aprobat, cetăţenii pot sesiza telefonic autorităţile, de fiecare dată când văd animale pe marginea drumului sau pe spaţiile verzi.
Pentru a-și revendica animalele, proprietarii trebuie să achite, pe lângă sancțiunea aplicată de Poliția Locală, și taxa de îngrijire a animalelor. Aceasta va fi de 27 de lei pe zi în cazul cailor, măgarilor și vacilor și de 17 lei în cazul caprelor și oilor, potrivit regulamentului propus de autorități. Animalele capturate vor fi ținute în adăpostul de la Sărăcești cel mult 30 de zile.
Animalele adunate de pe domeniul public vor putea fi identificate și revendicate de proprietari în baza carnetului de sănătate sau crotaliei. În cazul celor neînregistrate, proprietarul trebuie să aibă patru martori, care să nu fie rude până la gradul al III-lea și care să confirme prin declarații că animalul aparține persoanei în cauză.