Simona Halep, suspendată patru ani din tenis! Anunțul oficial făcut de ITIA

UPDATE: Punctul de vedere al ANAD ( Agenția Națională Anti-Doping)

În conformitate cu art. 8.5.2 din Programul anti-doping din tenis (engl. TADP – https://www.itia.tennis/tadp/rules/ ) Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a primit decizia motivată cu privire la cazul sportivei Simona Halep.
ANAD este instituția publică din România responsabilă cu implementarea reglementărilor și politicilor anti-doping la nivel național, atât în sportul de performanță, cât și la nivelul sportului recreativ practicat în mod organizat.
ANAD a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, fără a avea dreptul la a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei.
În decizia făcută publică astăzi, tribunalul Sport Resolutions a reținut cele două abateri de care a fost acuzată Simona Halep și anume: prezența în proba de urină și utilizarea substanței Roxadustat, precum și utilizarea unei substanțe sau metode interzise pe parcursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe biologice de sânge oferite de sportivă ca parte a programului pașaportul biologic.
Conform art 10.9.4.1 din TADP, acuzațiile formulate de ITIA, așa cum au fost menționate anterior, au fost gestionate împreună ca fiind o singură abatere, motiv pentru care Tribunalul a impus o sancțiune de 4 ani de suspendare din activitatea sportivă.
Decizia poate fi contestată exclusiv la CAS, conform prevederilor art. 13 din TADP.
Având în vedere că România este țară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping https://anad.gov.ro/web/images/home-page-boxes/codul-mondial-anti-doping-2021.pdf
ANAD va respecta prevederile din Cod incluse mai jos:
Art. 15.1 din Codul Mondial Anti-Doping – Caracterul automat obligatoriu al deciziilor luate de organizaţiile antidoping semnatare
15.1.1 O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport…

https://anad.gov.ro/web/anad-media/comunicate/comunicat-de-presa-al-agentiei-nationale-anti-doping-12-09-2023

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj din partea Tribunalului Sports Resolutions. Anunțul a fost făcut de Agenția de Integritate în Tenis. Decizia de azi poate fi atacată de româncă într-un singur loc: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

După mai bine de an de la ultima evoluție pe terenul de tenis – eșecul suferit pe 29 august 2022 în primul tur de la US Open – Simona Halep a primit astăzi verdictul din partea tribunalului Sports Resolutions. Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai drastică pedeapsă posibilă, o suspendare de 4 ani din tenis și din orice activitate legată de acest sport.

ITIA a emis astăzi după-amiază comunicatul oficial în care confirmă suspendarea: ”ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open

– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping”, a comunicat ITIA.

Deja ștearsă din clasamentul mondial, Simona Halep are o singură cale de atac asupra deciziei tribunalului. Va merge în cel mai scurt timp la TAS, unde de obicei se înjumătățește pedeapsa.