Si-au botezat caii, ca sa aiba un an bogat! Afla in ce localitate din Oltenia se pastreaza acest obicei!

Într-o comună din Olt, nu doar oamenii se botează în această zi de sărbătoare ci şi caii. Obiceiul vechi, reluat la scurt timp după revoluţie, reprezintă o mare atracţie pentru localnici și nu numai. Peste 1000 de persoane au asistat la concursurile de frumuseţe şi tracţiune, organizate cu ocazia ,,Botezului cailor”, după ce preoţii au stropit cu aghiazmă animalele.

Botezul cailor este un obicei extrem de iubit in comuna Slatioara din judetul Olt. Renumele concursului organizat de Boboteaza a depasit granitele judetului, asa ca oamenii au venit de la zeci de kilometri distanta pentru a participa cu animalele la concursurile organizate sau, pur si simplu, pentru a le admira.

Înainte de concurs, preoții comunei au botezat caii, atelajele, dar și pe stăpânii acestora. Concursul, ajuns la ce-a de 25-a editie, s-a desfasurat pe doua sectiuni: frumusete si tractiune. La concursul de forta, caii au fost nevoiti sa incerce sa traga o caruta cu rotile imiedicate, plina cu doua tone de nisip. 35 de exemplare, unul mai frumos si mai puternic decat celalalt, au participat la competitie.

Castigatorii celor doua sectiuni nu se afla la prima isprava de acest gen, fiind abonati la premii de ani de zile. In proba de tractiune s-a evidentiat un cal de 12 ani, pe nume Victor.

In trecut, botezul cailor avea doar un rol mitic si simboliza alungarea spiritelor. Astazi, obiceiul are mai degraba un rol practic, acela de a demonstra vrednicia feciorilor, in functie de aspectul cailor pe care ii ingrijesc.

Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase. Mulţi săteni cred că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte, de aceea se face Botezul Cailor.

Sursa: TVR Craiova