Primele pasaje pietonale subterane din județul Dolj vor fi realizate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu fonduri prin PNRR, și au legătură cu drumurile naționale.
CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, a demarat, zilele trecute, procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a unor Studii de Fezabilitate pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire a șase pasaje pietonale subterane, trei în județul Dolj, pe DN 65, și trei în județul Vâlcea, pe DN 7. Contractul de elaborare a SF-urilor a fost împărțit în șase loturi, suma estimată pentru studiul fiecărui pasaj fiind identică: 309.566,44 lei (fără TVA), adică 74.000 euro cu TVA. Termenul limită de depunere a ofertelor este 11 septembrie.
Unde vor fi construite cele trei pasaje pietonale subterane din Dolj
În Dolj, cele trei pasaje pietonale subterane studiate se află pe DN 65 Craiova – Pitești, la km 4+650, km 6+530 și km 6+850. Ultimul este chiar la Aeroportul Internațional Craiova, cel de-al doilea va fi situat tot în zona aeroportului, până în stația de autobuz (blocurile aviatorilor), în timp ce primul va fi în zona Recon. Vorbim acum doar de studiile de fezabilitate care vor stabili valoarea investițiilor, ulterior urmând să fie scoase la licitație contractele de proiectare și execuție. Fondurile pentru proiectul tehnic al pasajelor și execuție vor fi asigurate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.
În județul Vâlcea, pasajele pietonale subterane studiate vor fi construite pe DN 7, în zona km 180+900 (localitatea Bujoreni), zona km 192+580 (orașul Călimănești) și zona km 196+600 (Căciulata). Valoarea celor șase loturi de SF-uri este de 1.856.960,64 lei (fără TVA).
DRDP Craiova va alege ofertele cu cel mai bun raport calitate – preț, unde prețul va conta în procent de 40%. În rest, se va ține cont de experiența deținută de coordonatorul de proiect (16%), de experiența inginerului proiectant (8%), de experiența specialistului în geotehnică și fundații (8%) și de abordarea propusă privind implementarea contractului prin prisma metodologiei de prestare a serviciilor (28%).