Se lansează cel mai ambițios proiect de infrastructură din istoria României. Directorul CNAIR SA, Cristian Pistol, dezvăluie că în anul 2024 va fi semnat cel mai mare contract de infrastructură din România.
Este un proiect integrat în Autostrada Transilvaniei și va include construcția celui mai extins tunel de autostradă din țară, numit Tunelul Meseș, cu o lungime de 2,89 kilometri, care va trece prin Muntele Meseș, conectând localitățile Ciumărna și Crasna, informează Project-e.ro. „Anul acesta estimăm că vom semna și cel mai mare contract de infrastructură rutieră din istoria României, între Poarta Sălajului și Nușfalău, inclusiv tunelul Meseș, în lungime de 41 km. Valoarea estimată a acestui contract, ultimul din Autostrada Transilvania, este de 7,48 miliarde lei fără TVA”, a anunțat Cristian Pistol, potrivit sursei citate.
Vorbim de un proiect deosebit de elaborat care implică construcția celebrului Tunel Meseș, cu două galerii, având o lungime totală de 2,89 kilometri și două benzi de circulație pe fiecare sens, alături de edificarea a 65 de viaducte, poduri și pasaje. Contractul are o durată de implementare de 78 de luni, din care 18 luni sunt alocate pentru faza de proiectare și 60 de luni pentru execuție. Finanțarea acestui proiect de amploare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.
Tunelul Meseș, cel mai ambițios proiect de infrastructură din istoria României
Tunelul Meseș este o realizare de excepție în domeniul infrastructurii rutiere, stabilind un nou standard în istoria României. Acest tunel rutier, proiectat ca o autostradă, se întinde pe o lungime de 2,8 kilometri și este alcătuit din două tuburi, fiecare având două benzi de circulație. Viteza de proiectare a acestuia este de 120 km/h. Tunelul face parte din tronsonul 3B al autostrăzii Transilvania.
Primul portal al tunelului va fi amplasat la kilometrul 34+260,00, echipat cu o platformă betonată și asfaltată, care va continua până la intrarea în tunel. Aici, cele două tuburi vor traversa Muntele Meseș, ajungând la kilometrul 37+146,50, unde tunelul se finalizează cu portalul 2. De aici, circulația va continua pe o platformă betonată/asfaltată.
Iată câteva dintre caracteristicile principale ale Tunelului Meseș:
- Lungimea tubului drept: 2833,54 m; între kilometrii 34+303,24 și 37+136,78.
- Lungimea tubului stâng: 2777 m; între kilometrii 34+314,50 și 37+091,50.
- Distanța între axele tuburilor: 30 – 38 m.
- Ambele tuburi vor fi protejate cu o cămășuială din beton armat.
- Acoperire maximă: 233 m.
- Declivitate: 1,03 %.
- Fiecare tub va avea două benzi de circulație (lățimea fiecărei benzi fiind de 3,75 m) pe sens.
- Viteza de proiectare: 120 km/h.
Tunelul Meseș va fi amplasat în zona de sud-vest a municipiului Zalău din județul Sălaj, facilitând traversarea munților Meseș de către tronsonul 3B al autostrăzii Brașov–Borș. Acest traseu va intersecta unitățile administrativ-teritoriale Zalău și Românași. Din punct de vedere al alinierii orizontale, traseul tunelului va consta într-o curbă la stânga cu o rază de 1.330 m, urmată de un aliniament și apoi încă o curbă la stânga cu o rază de 480 m. Tunelul va prezenta o declivitate constantă de 1,03%.
Citește și: Austriecii de la PORR au forat bine! Cu cât s-au lungit Alina și Daniela