Scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru a murit. Avea 92 de ani

Dinu Săraru a murit

Scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru a murit sâmbătă, 2 martie 2024, la Spitalul Universitar din București. Avea 92 de ani, iar în ultimele sale clipe i-au fost alături soția Viviana și fiicele Ruxandra și Alexandra, conform Adevărul, care citează Antena 3 CNN.

Mai mulți oameni de cultură au anunțat vestea tristă a morții scriitorului. „A murit Dinu Săraru! În spatele acestei ferestre (casa omului de cultură – n.r.) am ascultat mii de poveşti. Dinu Săraru, cel care mi le spunea, a murit acum un sfert de oră!”, a anunţat pe Facebook scriitorul Ştefan Mitroi.

Omul de radio Maria Toghină, o apropiată a familiei Săraru, a anunțat la rândul său, pe Facebook: „Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale! Am pierdut un om special, pe care l-am preţuit şi a cărui prietenie m-a onorat! Rămâneţi în sufletul meu, maestre!”.

Dinu Săraru, 74 ani de presă

Constantin Grigore (Dinu) Săraru s-a născut la 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, din județul Vâlcea. A fost scriitor, dramaturg, eseist, publicist, romancier, dar și director de teatru. Dinu Săraru a intrat în presă, la Radio România, cu aproape 74 ani în urmă. A debutat în proză în „Gazeta literară”, cu o povestire, în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul „Niște țărani”, inaugurand „Trilogia țăranească”: „Niște țărani”, „Iarba vântului” , „Crimă pentru pământ”.

A publicat în 1976 romanul „Clipa”, ecranizat sub același titlu. Romanul a prefațat trilogia „Dragostea și Revoluția” („Toamna roșie”, „Cei care plătesc cu viața”, Speranța”). Au urmat alte romane, după romanul „Ciocoii noi cu bodyguard”, publicat în 2002, fiind realizat filmul „Ticăloșii”. În 2011 a publicat romanul „Ultimul bal la Șarpele roșu”. După romanele semnate de Dinu Săraru au fost făcute patru filme și patru piese de teatru, mai scrie „Adevărul”.
Spectacolul realizat după „Niște țărani”, scenariul și regia Cătălina Buzoianu, s-a jucat timp de nouă ani s-a jucat nouă ani cu casa închisă la Teatrul Mic și în teatrele naționale din Timișoara, Cluj și Iași. A creat „Teatrul Național de televiziune”, a condus timp de 13 ani Teatrul Mic și a creat Teatrul Foarte Mic.

Dinu Săraru a murit la 92 de ani. În 2002 i-a fost acordată distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”

Dinu Săraru a fost, de asemenea, director general al Teatrului Național I.L. Caragiale între 2000-2004 și a creat Muzeul Teatrului Național.

A primit de două ori Medalia Meritul Cultural şi o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”. Un an mai târziu, a fost distins cu Premiul Naţional al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică. În 2007, Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naţionale a României şi Medalia de argint – „Antim Ivireanu” a Arhiepiscopiei Râmnicului. În 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit lui Dinu Săraru medalia de aur – „Constantin Brâncoveanu”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!