Schimbare de situație în scandalul dintre Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Lidl România pentru radarul NATO de la Cârcea obturat de construcția centrului logistic aparținând retailerului german. După un an și jumătate de procese, situația s-a întors de unde a plecat. Armata a pierdut definitiv procesul cu Lidl și Consiliul Județean Dolj pentru depozitul ridicat în comuna doljeană Cârcea, la marginea DN 6 Craiova – Alexandria. Asta înseamnă că autorizația de construire rămâne în picioare!
Curtea de Apel Craiova a decis, marţi, printr-o hotărâre definitivă, că este valabilă autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Dolj pentru depozitul Lidl din comuna Cârcea. CJ câştigă astfel procesul intentat de Ministerul Apărării Naţionale, care a solicitat anularea autorizaţiei de construire a acestui depozit pe motiv că se află în apropierea sistemului radar instalat la UM 01803L Cârcea, care deservește inclusiv scutul de la Deveselu, din județul Olt.
„Admite recursul declarat de recurentul pârât Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Admite recursul declarat de recurenta pârâtă LIDL ROMÂNIA SCS. Casează în parte încheierea din data de 13.09.2022 în ceea ce priveşte rămânerea în pronunţare asupra tranzacţiei încheiate în cauză. Casează încheierea din data de 20.09.2022 cu consecinţa casării şi a celorlalte încheieri recurate şi a sentinţei nr. 1640/2023 din 28.09.2022. Trimite cauza spre rejudecare primei instanţe. Definitivă. Pronunţată azi, 05.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei“, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova, care a judecat recursul formulat de părţi la decizia Tribunalului Dolj de anulare a autorizaţiei de construire.
Schimbare de situație în scandalul MApN – Lidl pentru radarul NATO de la Cârcea. Cum s-a ajuns până aici
După cum se știe, Tribunalul Dolj a dispus, în septembrie 2023, anularea Autorizaţiei de construire nr. 206/28.06.2021 emisă de Consiliului Judeţean Dolj şi obliga pârâta S.C. LIDL România S.C.S. să desfiinţeze lucrările de construcţii executate în baza acestei autorizaţii de construire în termen de o lună de zile de la rămânerea definitivă a respectivei sentinţe. Prin decizia de marţi a Curţii de Apel Craiova au fost anulate în totalitate hotărârile primei instanţe, inclusiv decizia de a nu se ţine cont de convenţia de împăcare a părţilor, situaţia fiind acum cea dinaintea acestui proces. Cum s-a ajuns în această situație?
Pe scurt, Lidl România a cumpărat cu vreo 10 milioane de euro (sumă vehiculată) 23 de hectare de teren în Cârcea, de la firme deținute chiar de către familia primarului din comună și de apropiați ai săi. Pentru a parafa înţelegerea, Lidl a pus condiţie ca pe terenul respectiv să se obţină mai întâi autorizaţie de construire. Așa s-a întâmplat. Terenurile au fost vândute la pachet cu autorizația emisă de Consiliul Județean Dolj (pentru că Primăria Cârcea nu deținea Direcție de Urbanism), iar Lidl a trecut la construirea unui megacentru logistic. Nemțiilor, de bună credință, I-a scăpat însă un detaliu. Depozitul care începuse să prindă contur se afla foarte aproape de un radar al Ministerului Apărării de care nimeni nu a ţinut cont atunci când s-a eliberat autorizaţia.
Armata ar fi cedat, dar justiția nu a fost de acord
CJ Dolj nu a solicitat şi avizul Statului Major General, pe motiv că nu a considerat că este necesar. Armată s-a sesizat și a dat în judecată Lidl și Consiliul Judeţean Dolj, solicitând suspendarea autorizaţiei de construire şi anularea ei. Motivul: depozitul se afla la mai puțin de 2 km de radarul aparținând UM 01803L Cârcea și obstrucționa activitatea radarului NATO care deservea inclusiv scutului de la Deveselu. S-a obținut imediat suspendarea autorizației, nu și anularea ei. Lucrările au fost sistate și așa au rămas până în prezent.
La un moment dat, părţile implicate păreau că se îndreaptă către o împăcare. Ministerul Apărării era dispus să renunţe la procese şi chiar să mute radarul, dar judecătorii nu au fost de acord cu înţelegerea extrajudiciară şi au obligat Armata să continue judecata. Până să se ia o decizie definitivă, Lidl a contraatacat. După ce nu le-a ieșit pasența nici cu strămutarea procesului, nici cu recuzarea judecătorului, nemții au deschis la Tribunalul Dolj un alt proces (28 august 2023), cerând despăgubiri de la cei de la care au cumpărat terenul. Nu va mai fi cazul, din câte se pare, pentru că situația s-a întors de unde a plecat, iar autorizația de construire a redevenit valabilă.
De unde a pornit scandalul MApN – Lidl pentru radarul NATO de la Cârcea
La data de 26 ianuarie 2022, Ministerul Apărării Naţionale a înştiinţat, prin adrese oficiale Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Cârcea şi SC LIDL România SCS cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcţiei depozitului, până la obţinerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unităţii militare, în zona de protecţie instituită pentru asigurarea funcţionării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unităţii militare.
Tribunalul Dolj a suspendat atunci autorizația de construire. Armata infirma apoi varianta relocării radarului NATO pentru a permite construirea depozitului Lidl. Cu privire la situaţia sistemului radar instalat la UM 01803L Cârcea, biroul de presă al MApN a informat în 29 septembrie 2022 că sunt „speculaţii fără legătură cu realitatea“ informaţiile apărute în spaţiul public care acreditau ideea că Ministerul Apărării Naţionale intenţiona sau ar fi luat în discuţie relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparţinând SC LIDL România SCS. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum înainte cu radarul de la Cârcea, din moment ce Lidl a primit liber la reluarea lucrărilor.
Citește și: Cine este cel mai mare angajator din Dolj. A depășit cu mult companiile de stat!