luni, decembrie 2, 2024
5.9 C
Craiova

Scandal în coaliția de guvernare pe tema creșterii pensiilor. „Majorarea cu 40% este imposibilă“

E scandal în coaliția de guvernare pe tema creșterii pensiilor. PNL și PSD nu sunt pe aceeași lungime de undă când s-a pus problema surselor de finanțare pentru creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie. Ciolacu și Ciucă nu au ajuns la un numitor comun (Foto: Agerpres).

Noua lege a pensiilor a încins spiritele în coaliția de guvernare PSD – PNL. A fost scandal la Palatul Victoria. Guvernul are probleme cu asigurarea surselor de finanțare privind noua lege a pensiilor, iar liderul PNL Nicolae Ciucă a venit, joi, la Palatul Victoria pentru o clarificare a impactului. „La cifrele anunțate aseară de 55,6 miliarde de lei, impactul este de aproximativ 3% din PIB, ceea ce este enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare. Pe această sumă, majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă“, a declarat Nicolae Ciucă.

Scandal în coaliția de guvernare pe tema creșterii pensiilor. Ședința de Guvern a fost amânată

Ca urmare, ședința de Guvern a fost amânată până la primirea avizelor pe legea pensiilor. Surse guvernamentale au precizat, pentru Hotnews.ro, că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va da aviz favorabil cu observații, iar actul se duce apoi pentru aviz la Consiliul Economic și Social. Abia apoi se va face ședința de Guvern pentru adoptarea legii pensiilor. „Este nevoie de o clarificare pentru că aseară au apărut informații în spațiul public de la doamna ministru Bucura că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele de la Ministerul de Finanțe suma este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete și să avem sustenabilitate pentru această decizie“, a mai spus liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă acest impact nu va afecta bugetul pe 2024, Ciucă a confirmat: „Categoric la cifrele anunțate aseară de 55,6 miliarde de lei, impactul este de aprox 3% din PIB ceea ce este enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare. Nu va exista aviz de la Ministerul de Finanțe până nu va exista o clarificare în privința finanțării“.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura – Oprescu, anunțase, luni, că noua inițiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv pe data de 9 noiembrie și va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie, potrivit News.ro. Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, din septembrie până în decembrie. Potrivit noii legi a pensiilor, de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie va fi de 2.032 lei.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

ALRO, premiată în cadrul Galei ARIR. „Rămânem dedicați generării de schimbări pozitive”

Producătorul de aluminiu ALRO Slatina a primit premiul pentru cea mai bună performanță și comunicare ESG, în cadrul Galei...

Mai multe articole din aceeasi categorie