Regrete profunde pentru trecerea la cele veşnice a Majestăţii sale Regele Mihai I al României sunt exprimate în aceste zile şi în Mehedinţi. Drobeta-Turnu Severin este oraşul în care Regele Mihai a făcut prima sa vizită în calitate de monarh al României, în anul 1928, pe când avea doar șapte ani.
De două ori a fost prezent Regele Mihai la Drobeta-Turnu-Severin şi, dincolo de momentul evocat în termenii cei mai elogioşi în presa vremii, iubitorii monarhiei au transmis prin viu grai două momente memorabile pe care Majestatea sa le-a trăit în oraşul de la Dunăre.
Primul moment memorabil avea să aibă loc în anul 1928, la prima vizită pe care Mihai I a făcut-o la Drobeta-Turnu Severin alături de mama sa, Elena. Avea pe atunci doar 7 ani şi păşea în oraşul în care Regele Carol I a venit pentru prima dată pe pământ românesc, pentru a prelua domnia. Presa vremii l-a numit atunci pe Mihai „Regele copil” iar istorioara a cărei protagonist a fost micul rege, are o candoare aparte.
„ Erau aşezaţi militari în dispozitiv, atât pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă a drumului. Regele, împreună cu suita regală au trecut chiar prin mijloc, şi, cu un gest discret, Regina Maria, bunica Regelui, i-a cerut tânărului monarh să salute căpeteniile militare. Şi pentru că Regele era salutat şi din stânga şi din dreapta, copilul a salutat cu ambele mânuţe la tâmple. A fost un moment memorabil, care a făcut deliciul publicului”, povesteşte Noel Negrea, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei Mehedinţi.
Cea de-a doua vizită a Regelui Mihai I la Drobeta-Turnu Severin a fost făcută alături de tatăl său, Regele Carol al II-lea, care preluase Coroana Regală. Atunci Mihai nu mai era un copil, ci un adolescent cu personalitate. Asta a reieşit din răspunsul dat tatălui său, atunci când acesta i-a cerut să salute mulţimea. „Nu îmi spune tu mie ce să fac, eu am fost rege înaintea ta!”, ar fi spus viitorul rege.
Mai ales prima vizită a Regelui Mihai la Drobeta-Turnu Severin a fost amplu comentată în presa vremii, mărturie stând şi astăzi articolele din ziarele păstrate în Arhivele din Mehedinţi.
”A venit împreună cu Regina Mamă, Elena, dar şi cu câţiva demintari ai statului, printre care şi Richard Franasovici, parlamentar de Mehedinţi. A fost un moment interesant şi impresioant pentru comunitatea locală, care l-a primit cu mare bucurie”, spune Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.
Pentru cei care vor să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I la Castelul Artelor din centrul oraşului Drobeta-Turnu Severin, a fost deschisă o Carte de Condoleanţe. Preoţii Catedralei Ortodoxe au făcut o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa.
În anul 2015, Regelui Mihai I al României i-a fost acordat Titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin în semn de recunoştință față de Casa Regală
Sursa: TVR Craiova
Foto: Historia