joi, martie 27, 2025
13.3 C
Craiova

Salariul minim, majorat. Creșterea pensiilor, imposibilă

Guvernul a adoptat ieri Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin care, din această lună, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.

Majorarea este de 70 de lei față de salariul minim brut pe anul2020, iar cei aproximativ 1,4 milioane de angajați care sunt plătiți cu leafa minimă vor primi o sumă netă de 1.386 de lei, cu 40 de lei mai mult ca anul trecut.

La stabilirea sumei de 2.300 lei brut s-a luat în considerare rata inflației de 2,2% și 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană.

Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, rămâne la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.

Nu sunt bani pentru majorarea cu 40% a pensiilor

Articolul 86 din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii stabilește ca valoarea punctului de pensie să fie de 1.775 de lei, de la 1 septembrie 2020, dar Raluca Turcan, ministrul Muncii spune că nu sunt resurse  pentru acoperirea acestei majorări în 2021.

Reamintim că, prin  OUG 135/2020, Guvernul a decis modificarea valorii punctului de pensie la 1.442 lei, ținând cont de evoluţia principalilor indicatori bugetari pe primele luni ale anului 2020, de necesitatea gestionării eficiente a finanţelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, în contextul crizei economice cauzată de pandemia SARS COV-2.

Ulterior, în perioada electorală, la momentul dezbaterii și aprobării Legii de aprobare a OUG 135/2020, Parlamentul României a decis modificarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.775 de lei.

Având în vedere necesitatea încadrării în limita de deficit bugetar instituită prin reglementări europene, precum și asigurării plății acestora în viitor, Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020.

„În acest moment, așteptăm publicarea deciziei motivate a Curții Constituționale. Legea va merge spre promulgare la președintele României, care are posibilitatea să solicite reexaminarea acesteia de către Parlamentul României. Parlamentul se va pronunța pe ceea ce este de făcut pe viitor. În ceea ce privește pensiile, e important să avem echitate, contributivitate în sistem. Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40%, declarată constituțională, ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”, a declarat Raluca Turcan.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Primii pași pentru Cardiologia Intervențională la Slatina!

La Slatina s-au făcut primii pași pentru Cardiologia Intervențională. Consiliul Județean (CJ) Olt a aprobat, joi, reorganizarea Secției de...

Mai multe articole din aceeasi categorie