marți, aprilie 29, 2025
21.2 C
Craiova

Salarii nete de peste 7.500 de lei în IT și sub 1.800 de lei în HoReCa

Datele Institutului Național de Statistică indică faptul că, în luna iunie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.369 lei, cu 181 lei (+3,5%) mai mare decât în luna mai 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.298 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 119lei(+3,7%).

Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (IT), de 7.540 lei, iar cele mai mici lefuri medii nete s-au oferit în hoteluri şi restaurante, de 1773 lei, deși în acest sector s-au înregistrat majorări importante, ca urmare a introducerii măsurilor de relaxare pe perioada pandemiei.

Este de notat faptul că, față de iunie 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%.

În luna iunie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a:

  • reluării activităţii anumitor agenţi economici după introducerea măsurilor de relaxare,
  •  realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte),
  • acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)

Majorări salariale

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de:

  •  27,2% în hoteluri şi restaurante, ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare;
  • între 12,5% şi 18,0% în fabricarea de mobilă, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea produselor textile;
  • între 7,0% şi 9,5% în fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă, telecomunicaţii;

Scăderi de venituri

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2020 au fost cauzate de:

  • întreruperi sau încetări ale activităţii,
  • continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici,
  • nerealizările de producţie ori încasările mai mici,
  • remunerarea parţială a salariaţilor din unele activităţi economice.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de:

  •  11,3% în activităţi de servicii anexe extracţiei, ca urmare a acordării de prime ocazionale şi sume din profitul net în lunile precedente;
  • între 1,5% şi 5,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de poştă şi de curier.

Venituri mai mari în administrația publică

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+2,9%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

Totuși, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor faţă de luna precedentă în învăţământ, respectiv în sănătate şi asistenţă socială, cu câte 1,1% pentru fiecare activitate în parte.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Președintele ALRO, Marian Năstase, despre viitorul industrial al Europei: „Încet-încet, ne îndreptăm spre un realism economic”

Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO S.A., a vorbit, într-un interviu pentru Financial Intelligence, despre punctul în...

Mai multe articole din aceeasi categorie