Să zicem mersi că nu a fost mai rău pentru că întotdeauna putea să fie mai rău. De exemplu, acum zece ani, alegerile prezidențiale din România au fost câștigate de Klaus Iohannis. Azi, aproape nimeni nu mai recunoaște că l-a votat. Iar cei care o fac, amintesc de contracandidatul său de atunci, Victor Ponta, și întreabă, retoric, dacă ar fi fost mai bine cu Ponta?
Nu știm cum ar fi fost cu Ponta tocmai pentru că nu a fost! Dar e limpede că felul în care a „lucrat” Iohannis – de la golf la schi și înapoi – l-a făcut să aibă cel mai mic coeficient de încredere înregistrat de președinții României cu un an înainte de încetarea mandatului – 16,2% (sondaj INSCOP din decembrie 2023).
Să zicem mersi acum și cu Maia Sandu. E bine că a câștigat ea președinția Republicii Moldova, pentru că altfel câștiga Stoianoglo. Pro-rusul a câștigat în țară, dar diaspora a stabilit scorul final și Maia Sandu a rămas președinte la Chișinău.
„Moldovă, fii mândră de tine! Dragi moldoveni, pășiți cu fruntea sus, oriunde vă veți afla mâine dimineață. Voi sunteți definiția libertății și omeniei”, a spus Maia Sandu, mulțumind moldovenilor pentru că au salvat Moldova. Să zicem, deci, mersi moldovenilor! Această victorie menține trează speranța că R. Moldova se va integra în UE, acolo unde diaspora s-a integrat…
Cui vom zice mersi după alegerile prezidențiale de la noi?
Dacă în turul al doilea intră Marcel Ciolacu și George Simion, îi vom zice mersi lui Ion Iliescu, președintele care a salvat țara de Corneliu Vadim Tudor. Dacă în turul al doilea lupta se va desfășura între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, îi vom spune mersi lui Rareș Bogdan… Nu știu cui vom spune mersi într-o finală Simion-Ciucă, dar cred că, la fel ca la Revoluție, atunci când i-a arestat pe securiști, armata va fi cu noi.
Dacă printr-o întâmplare scapă în câștigătoare Elena Lasconi, vom mulțumi ProTV pentru show-ul culinar pe care l-a câștigat vedeta de televiziune, ajungând astfel să le fie simpatică românilor care se uită la aceste emisiuni. Iar dacă va câștiga Mircea Geoană, îi vom zice mersi Mihaelei, dragostea sa!
Iată că avem mereu cui să mulțumim și avem mereu de ales. Ar trebui să fim bucuroși! Este adevărat, întotdeauna s-ar putea și mai bine, adică să avem o competiție între oameni cu școli adevărate, caractere tari, onești până în măduva oaselor. Dar chiar dacă venim doar cu semidocții noștri, noi putem vota, deci trăim în democrație. O democrație în care răul cel mic învinge întotdeauna!