S-a aprobat bugetul județului Olt pe anul 2024! Câți bani merg către investiții

S-a aprobat bugetul județului Olt pe anul 2024
S-a aprobat bugetul județului Olt pe anul 2024

Consilierii județeni din Olt au votat, luni, 29 ianuarie 2024, bugetul județului Olt pentru 2024. Conform proiectului de hotărâre publicat pe site-ul CJ Olt, în bugetul local al județului sunt prevăzute venituri totale de 477.716.000 lei, iar cheltuielile sunt dimensionate la 514.526.000 lei (cheltuielile secțiunii de funcționare sunt în sumă de 272.168.000 lei, iar cheltuielile secțiunii de dezvoltare sunt în sumă de 242.358.000 lei).

„Este un buget aproximativ echilibrat, ca și anul trecut. Sunt anumite sume de bani pe care le-am pierdut, dar de asemenea sunt anumite capitole la care am câștigat sume de bani. Per total, nu avem sume foarte mari de bani pe care le-am pierdut față de bugetul anului trecut”, a declarat, la sfârșitul ședinței CJ, președintele CJ Olt Marius Oprescu.

O bună parte din cheltuielile pentru investiții, cele făcute din fondurile CJ, va merge și în acest an către Spitalul Județean de Urgență Slatina, a precizat Oprescu.

„Investițiile în general Consiliul Județean le-a făcut din fonduri europene, fonduri guvernamentale. Anual, în jur de 20 milioane lei ne rămân pentru investiții. De obicei jumătate din această sumă se duce către Spitalul Județean de Urgență Slatina. Și în acest an avem câteva lucrări deja începute la SJU Slatina: și vorbim de reabilitarea interioară și modernizarea blocului materno-infantil și de asemenea același lucru se întâmplă și la secția Medicală. Am prins toți banii astfel încât anul acesta să terminăm pe interior cele două pavilioane ale Spitalului Județean Slatina. De asemenea, am prins o serie de bani pentru mobilier și aparatură medicală, astfel încât cred că sumele la CJ se ridică undeva la 12 milioane lei pe care le-am alocat din bugetul propriu, anul acesta, pentru investiții”, a declarat șeful CJ Olt.

S-a aprobat bugetul județului Olt pe anul 2024. 6,5 milioane de lei pentru aparatură la SJU Slatina

Pentru dotări cu aparate și echipamente la SJU Slatina sunt prevăzuți peste 6,5 milioane lei. Pe lista aparatelor care urmează să fie achiziționate se regăsesc, printre altele: un litotritor pentru secția Urologie – 249.000 lei; trusă de chirurgie vasculară (SJU Slatina are un compartiment nou de Chirurgie vasculară) – 119.000 lei; aparat de radiologie cu braț – 665.000 lei; sterilizator cu plasmă – 885.000 lei; body pletismograf – 263.000 lei; aparat anestezie cu dotare minimă – 191.000 lei; aparat hemodializă – 155.000 lei etc.

Alți 346.000 lei sunt prevăzuți pentru sistemul de detectare, semnalizare și avertizare de incendiu în clădirea ambulatoriului de specialitate, în timp ce pentru secția externă de Pneumologie de la Scornicești este prevăzută o sumă de 357.000 lei pentru ascensoare.

Și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu, aflat de asemenea în subordinea CJ Olt, sunt prevăzute investiții în utilaje și aparatură, suma totală ajungând la 385.000 lei.

Cei mai mulți bani pentru drumuri rămân la CJ Olt

Tot în ședința de luni, consilierii au aprobat și „repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2024”. În total 23,830 milioane lei sunt din această sursă la dispoziția autorităților județene și locale pentru repararea și întreținerea drumurilor, iar cea mai mare parte din sumă va rămâne la Consiliul Județean.

„În urma analizei și dezbaterilor s-a propus repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024, astfel:
– 22.150 mii lei, UAT Județul Olt, pentru executarea lucrărilor de întreținere și reparare a rețelei de drumuri județene din județul Olt, care au o lungime totală de 1055,757 km;
– 500 mii lei pentru UAT Comuna Voineasa ;
– 380 mii lei pentru UAT Comuna Dobrețu;
– 400 mii lei UAT Comuna Slatioara;
– 400 mii lei UAT Comuna Bălteni”, se precizează în cuprinsul hotărârii.

„Pentru Slătioara am alocat bani astfel încât să reușim să finalizăm varianta ocolitoare pe baraj”

„Pentru Slătioara am alocat bani astfel încât să reușim să finalizăm varianta ocolitoare pe baraj. De-a lungul timpului, an de an, Consiliul Județean a finanțat modernizarea acelui drum și în momentul de față iată că este practicabil, cine vrea să evite aglomerația de pe podul Olt, în anumite momente, poate să meargă pe baraj, toată lumea care merge spre sudul județului.

La Bălteni vorbim de drumul care trece prin centrul localității, ieșire din drumul județean, prin fața primăriei, care este stricat din cauza mașinilor care merg la groapa de gunoi. Și atunci, bineînțeles că dacă este un drum pe care interesul județean l-a stricat, s-au alocat acești bani pentru modernizarea acelui drum astfel încât să ajungă din nou la condiții normale și practicabile”, a declarat Oprescu despre două dintre drumurile din comune pentru care se alocă bani.

Alte două drumuri județene vor fi refăcute prin proiecte europene care deja au fost declarate eligibile (valoarea însumată ajunge la 50 milioane euro), iar o bucată de drum județean de balast, între Brastavățu și Vădastra, va fi asfaltat în perioada următoare, a mai precizat președintele CJ Olt.

S-a aprobat bugetul județului Olt pe anul 2024. Ce sume primesc comunele

În aceeași ședință s-a votat și un alt proiect de hotărâre, cu privire la „Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 6 % din impozitul pe venit pe anul 2024”. Concret, prin această hotărâre s-au împărțit aproape 37 milioane lei către cele două municipii, șase orașe și 104 comune.

„În ceea ce primește sumele defalcate din cota de 6% care este alocată Consiliului Județean pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, această sumă de bani a fost împărțită aproape în totalitate, pentru că au mai rămas acolo 120.000 lei care urmează să vedem ce facem cu ei, în rest a fost împărțită primăriilor din județul Olt, primind fiecare comună minim 200.000 lei, orașele minim 500.000 lei, iar cele două municipii: Slatina – 1,5 milioane și Caracal – 1 milion”, a mai spus Oprescu.

Conform listei, multe comune vor primi, într-adevăr, 200.000 lei fiecare, însă destul de multe sunt și cele care primesc mai mult decât dublu acestei sume. Câte 500.000 lei, atât cât primesc orașele, vor primi de exemplu: Bălteni, Cezieni, Dobrosloveni, Grădinile, Oboga, Optași-Măgura, Rusănești, Tufeni, Vișina Nouă, Vlădila.

Citește și: ALRO Slatina, creșteri importante la vânzările de aluminiu primar și aluminiu prelucrat. Ce arată datele din Trading Update T4 2023

Lista cu sumele repartizate către primării poate fi consultată AICI.