S-a ajuns la un ACORD DE PACE în războiul din Ucraina! Oficialii americani și ucraineni au propus marți seară Rusiei o încetare a focului pentru o perioadă de 30 de zile, în urma discuțiilor care au durat 9 ore în Arabia Saudită. În plus, Statele Unite ar urma să furnizeze din nou informații militare și să reia asistența de securitate pentru Ucraina.
ULTIMĂ ORĂ: Ucraina este de acord cu o încetare a focului de 30 de zile, SUA vor relua furnizarea de informații militare, informează Europa Liberă România.
UPDATE, ORA 20:30 – SUA speră că Rusia va spune „da” păcii
Prezent la întâlnire, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat în urma discuțiilor cu partea ucraineană că urmează să prezinte această ofertă Rusiei, exprimându-și speranța că Moscova „va spune da păcii”. „Nu există nicio soluție militară la acest război”, a a completat el.
„Înainte de a negocia, trebuie să încetezi focul. Ucrainenii au fost de acord cu acest lucru. Sperăm că rușii vor spune «da», astfel încât să putem pune capăt războiului într-un mod care să fie acceptabil pentru ambele părți”, a menționat oficialul american.
Întâlnirea pentru pace de la Jeddah
Delegațiile Ucrainei și Statelor Unite care s-au întâlnit marți la Jeddah au transmis o declarație comună potrivit căreia „Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a accepta propunerea SUA privind o încetare a focului imediată, temporară, de 30 de zile”.
Rusia nu a răspuns deocamdată cu privire la această propunere.
De asemenea, declarația comună mai prevede că pauza de 30 de zile de la lupte „ar putea fi prelungită de comun acord, cu condiția ca Federația Rusă să accepte și să se conformeze simultan”. „Statele Unite vor transmite Rusiei că reciprocitatea din partea Rusiei este esențială pentru obținerea păcii”, prevede comunicatul.
S-a ajuns la un ACORD DE PACE în războiul din Ucraina
În plus, potrivit declarației, Statele Unite vor începe din nou să furnizeze informații militare și vor relua asistența de securitate pentru Ucraina, oprite ca urmare a dorinței președintelui Donald Trump de a se ajunge imediat o încetare a războiului declanșat de Rusia.
„Delegațiile au discutat, de asemenea, importanța eforturilor de ajutor umanitar ca parte a procesului de pace, în special în timpul încetării focului menționate anterior, inclusiv schimbul de prizonieri de război, eliberarea deținuților civili și întoarcerea copiilor ucraineni transferați forțat”, mai prevede declarația comună.
Potrivit declarației comune, ambele delegații au convenit să își numească echipele de negociere și să înceapă imediat negocierile pentru o pace durabilă care să asigure securitatea pe termen lung a Ucrainei.
„Statele Unite s-au angajat să discute aceste propuneri specifice cu reprezentanții Rusiei. Delegația ucraineană a reiterat faptul că partenerii europeni vor fi implicați în procesul de pace”, se menționează în comunicat.